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Tandoori Pomfret
Ingredients:
1
Pomfret (medium)
1
tsp Lemon juice
2
tsp Yogurt
1
tsp Gram flour
1
tsp Kashmiri Red chilly powder
1
tsp Coriander powder
¼
tsp Cumin powder [jeera]
¼
tsp Turmeric powder
1
Pinch Carom Seeds [ajwain]
1
tsp Ginger garlic paste
¼
tsp Garam masala powder
3
Sprigs Coriander Leaves
Salt
to taste
1
tsp Butter for basting
Method:
Make
incisions on the pomfret and rub the salt and lemon juice all over. Set aside
for 15 minutes. Mix together yogurt, red chilly powder, coriander powder, turmeric powder,
carom seeds, cumin powder, garam masala powder, gram flour and ginger garlic
paste. Rub the mixture over the
fish and leave to marinate for about one hour in a refrigerator. Preheat the oven to 180ºC/350ºF.
Thread the fish onto skewers and cook in the preheated oven or in a moderately
hot tandoor for about eight to ten minutes. Baste
with melted butter and cook for another three minutes. Garnish with coriander
leaves and serve hot with lemon wedges.
तंदूरी पॉम्फ्रेट
1 पॉम्फ्रेट (मध्यम)
1 छोटा चम्मच नींबू का रस
2 छोटे चम्मच दही
1 छोटा चम्मच बेसन
1 छोटा चम्मच कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर
1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
¼ छोटा चम्मच जीरा पाउडर
¼ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 चुटकी अजवाइन
1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
¼ छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
3 टहनियों हरा धनिया
स्वाद के अनुसार नमक
बेस्टिंग के लिए 1 चम्मच मक्खन
विधि:
पॉम्फ्रेट पर चीरे
लगाये और सब जगह उसपर नमक और नींबू का रस रगड़ें. 15 मिनट
के लिए अलग सेट करें. दही, लाल मिर्च पाउडर,
धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, अजवाइन, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर, बेसन और अदरक लहसुन
का पेस्ट एक साथ मिलाएं. मछली के ऊपर मिश्रण
रगड़ें और एक घंटे के लिए मैरिनेट करने के लिए छोड़ दें. 180
डिग्री सेल्सीयस /350 डिग्री फ़ारेनहाइट पर पहले से ओवन गरम कर ले. कबाब
की सीख़ पर मछली को लगा कर ले और आठ से दस मिनट के लिए ओवन में या एक गरम तंदूर में
पकाएं. मक्खन के साथ ब्रश
करे और दुबारा तीन मिनट के लिए पकाएं. हरा धनिया और नींबू के तूकडों के साथ सजाये और
गरमा गरम परोसें.
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