Friday 4 April 2014

Chicken Nuggets

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Chicken Nuggets
Ingredients:
500 gms Boneless Chicken Breast
1 Egg (beaten)
1 Small Onion (finely chopped)
½ tsp Garlic paste
½ tsp Coarse Black pepper
1½ Cup Bread crumbs
½ tsp Chilly flakes
Salt to taste
2 Eggs (beaten)
Refined oil for frying

Method:
Clean and cut the chicken breast in small pieces. In a food processor add the chicken pieces and process till it the meat turns into coarse paste. In a bowl add the chicken paste, 1 egg, onion, garlic paste, black pepper and salt as per taste. Mix well.  Keep the beaten eggs in a bowl .In another bowl mix bread crumbs and chilly flakes and keep it handy.
Take roughly 1½ tbsp of chicken mixture to make a ball of 1 ½”. Roll the ball in your palm and flatten it to give a nugget shape. Keep in a plate.  Do the same with the rest of the chicken mixture. Heat oil in a frying pan. Take each nugget dip it in the egg wash and roll into the bread crumbs and fry till the nugget is golden in colour. Remove on paper towel to drain oil. Serve hot with Mayonnaise.

चिकन नगेट्स
सामग्री:
500
ग्राम बोनलेस चिकन
1 अंडा (फेंटा हुआ)
1
छोटा प्याज (बारीक कटा हुआ)
½ छोटा चम्मच लहसुन का पेस्ट
½ छोटा चम्मच मोटी पीसी हुई काली मिर्च
1
½ कप सूखे ब्रेड का चूरा(ब्रेड क्रमस)
½ छोटा चम्मच मिर्च के फलैक्स
स्वाद के अनुसार नमक
2
अंडे (फेंटे हुये)
तलने के लिए रिफाइंड तेल

विधि:
चिकन को साफ करे और छोटे टुकड़ों में काट ले. एक फूड प्रोसेसर में चिकन के टुकड़ो को डालकर उसकी पेस्ट बनाये. एक कटोरी में चिकन पेस्ट, 1 अंडा, प्याज, लहसुन का पेस्ट, काली मिर्च और स्वाद के अनुसार नमक डालकर मिश्रण अच्छी तरह से मिलाले. एक कटोरी में फेंटे हुये अंडे रखें. दुसरी कटोरी में ब्रेड क्रमस और मिर्च के फलैक्स का मिश्रण तैयार रखें. लगभग 1 ½  बड़ा चम्मच चिकन का मिश्रण ले ले और उसे 1 ½  इंच का एक गोला बनाये. इस गोले को हथेली पर रखकर, दबाकर चपटा कीजिये, और उसे नगेट का आकार दे. बाकी के चिकन मिश्रण के साथ वही करे. एक फ्राइंग पैन में तेल गरम करें. प्रत्येक नगेट को अंडे के घोल में डिप करे और सावधानी से ब्रेड क्रमस में इन नगेट को लपेट ले, और ध्यान से कम तेल (शैलो फ्राई) में दोनों तरफ ब्राउन होने तक फ्राई कर लीजिये. सावधानी से थाली पर निकालें और मेयोनेज़ के साथ गरमा गरम परोसे.


Papaya Juice

Wednesday 2 April 2014

Punjabi Rajma [Red kidney Beans Punjabi Style]

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Punjabi Rajma
Ingredients:
1 ½ Cup Red kidney beans [Rajma] (over night soaked in water)
2 Onions (chopped)
1” inch Ginger (chopped)
7 Garlic cloves (chopped)
2 tsp Red chilly powder
1 tsp Coriander powder
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Cumin powder
3 Tomatoes (chopped)
1 tsp Garam masala
1 tbsp Coriander Leaves (chopped)
2 Bay leaves
3 tbsp Oil
Salt to taste
Method:
Pressure cook the kidney beans with 4-5 cups of water till they are perfectly cooked and soft. Heat oil in a heavy bottom deep pan. Add bay leaves and onions and sauté till onion changes colour to golden. Now add chopped ginger and garlic and continue to sauté for a minute. Add red chilly powder, coriander powder, turmeric powder, cumin powder and stir. Add tomatoes and salt and cook till tomatoes are cooked and oil starts leaving the masala. Add kidney beans along with the liquid and mix. Cook on low heat for 15 minute stirring in between. Adjust salt and add garam masala powder. Cook for 5 minutes. Garnish with coriander leaves and serve hot with steamed rice.



सामग्री:
1 ½
कप राजमा (रात भर पानी में भिगो कर)
2
प्याज (कटे हुये)
1 "
इंच अदरक (कटा हुआ)
7
लहसुन कलियां (कटी हुई)
2
छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच धनिया पाउडर
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1
छोटा चम्मच जीरा पाउडर
3
टमाटर (कटे हुये)
1
छोटा चम्मच गरम मसाला
1
बड़ा चम्मच हरा धनिया (कटा हुआ)
2
तेज पत्ते
3
बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

प्रेशर कुकर में 4-5 कप पानी के साथ राजमा को पूरी तरह से नरम होने तक पकाये. एक भारी तल वाले गहरे पैन में तेल गरम करें. उसमे तेज पत्ता और प्याज डालकर प्याज सुनहरा होने तक भुने. अब उसमे कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर और एक मिनट के लिए भुन ले. अब लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर और जीरा पाउडर डालकर चम्मच से हिला ये. अब टमाटर और नमक डालें और तबतक पकाये जब तक टमाटर पक कर मसाला तेल छोड़ने शुरू कर दे. पके हुये राजमा और पानी को मिश्रण मे मिला दे. 15 मिनट के लिए कम आंच पर पकाये और बीच बीच में हिला ये. नमक को एडजस्ट करें और गरम मसाला पाउडर डालें. 5 मिनट के लिए और पकाये. अब धनिया पत्तियों के साथ सजाये करें और  गरमा गरम चावल के साथ परोसे.