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Mohan Thal
(Gram flour fudge)
Ingredients:
2 Cups Besan (Gram
flour)
¾ Cup + 2tbsp Ghee
2 tbsp Milk
1 ½ Cup Sugar
½ Cup Water
¼ tsp Cardamom
powder
1/8 tsp Nutmeg
powder
10 Almonds
(chopped)
10 Pistachios (chopped)
Method:
In a heavy bottom pan heat 2 tbsp milk and then add 2 tbsp ghee and
heat till it melts. Place gram flour in a bowl, add the milk-ghee mixture and
mix with fingertips till it looks like breadcrumbs. Heat ¾ cup ghee in a
nonstick pan and add the gram flour and sauté on medium heat stir continuously
till it changes colour and releases nutty aroma. Add nutmeg and cardamom
powder, mix well and keep the pan aside. In a pan cook together water and sugar
to make sugar syrup of 2 string consistency. Now pour the syrup very slowly
into the gram flour mixture add half of almonds and pistachios and mix well.
Spread the mixture evenly in a greased tray, sprinkle the remaining nuts and
press lightly. Set aside to cool for 4-5 hours. Cut in squares and serve.
मोहन थाल
सामग्री:
2 कप
बेसन
(बेसन)
¾ कप
+ 2tbsp घी
2 बड़े
चम्मच
दूध
1 ½ कप
चीनी
½ कप
पानी
¼ छोटा
चम्मच
इलायची
पाउडर
1/8 भाग
छोटा
चम्मच
जायफल
पाउडर
10 बादाम
(कटे
हुये)
10 पिस्ता
(कटे
हुये)
विधि:
एक कढ़ाई
में
2 बड़े
चम्मच
दूध
और
फिर
2 बड़े
चम्मच
घी
डाल
कर
गरम
कीजिये
जब
तक
घी
पिघल
नहीं
जाता।
एक
बर्तन
में
बेसन
रखें
और
दूध-घी
मिश्रण
डालकर
हाथ
से
अच्छी
तरह
मिला
दीजिये,
¾ कप
घी
एक
नॉन
स्टिक
पैन
में
गर्म
करले
और
बेसन
मिलाकर
मध्यम
आँच
पर
भूनिये,
बेसन
जले
नहीं
और
समान
रूप
से
रंग
बदलने
के
लिए
कलछी
से
चला
चलाकर
बेसन
भूनिये.
जब
बेसन
और
घी
के
मिश्रण
का
रंग
बदलने
लगे
और
उसमें
से
अच्छी
महक
आने
लगे
तब
भुनना
बंद
करें।
जायफल
और
इलायची
पाउडर
डालकर
मिश्रण
अच्छी
तरह
से
मिला
ले
और
अलग
रख
दे।
एक
पैन
में
पानी
और
चीनी
को
मिलाइये
और
दो
तार
की
चाशनी
बना
लीजिये।
अब
बेसन
के
मिश्रण
में
बहुत
धीरे
धीरे
चाशनी
डालिये।
अब
नाप
के
आधे
बादाम
और
पिस्ता
को
उसमे
मिलाइये।
एक
थाली
को
घी
से
चिकना
कीजिये,
मिश्रण
को
थाली
में
डाल
कर
एक
सा
फैला
दीजिये।
अब
बचे
हुये
ऊपर
से
बारीक
कटे
हुये
बादाम
और
पिस्ते
डाल
दीजिये।
4-5 घंटे
में
यह
मिश्रण
जम
जायेगा,
जमे
हुए
मिश्रण
को
अपने
मन
पसन्द
आकार
के
पीस
मे
काटिये।
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