Thursday 27 March 2014

Paneer Handi [Dhaba Style]

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Paneer Handi [dhaba style]
Ingredients:
200gms Paneer (cut into cubes)
½ cup Yogurt (beaten)
1 Onion (sliced)
2Tomatoes (finely chopped)
3 Green chillies (chopped)
2 tsp Ginger-garlic paste
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Coriander powder [dhania]
1 tsp Pepper powder
1 tsp Red chilly powder
1 tsp Garam masala powder
1 Bay leaf [tej patta]
1 tbsp Fresh cream
2 tsp Coriander leaves (chopped)
Salt to taste
2 tbsp Oil

Procedure:
Heat 1 tbsp of oil in a pan. Fry the paneer cubes for 2-3 minutes till they turn light brown on medium flame. Remove and keep it aside. Heat 1 tbsp oil in the same pan and season with a bay leaf. Now add the onions and fry for 3-4 minutes till it turns golden brown. Add ginger-garlic paste and green chillies. Fry for about 2 minutes. Then add chopped tomatoes, salt, red chilly powder, turmeric powder, coriander powder, pepper powder, garam masala powder one by one and stir fry for 2-3 minutes on a medium flame. Now add the beaten yogurt to it and keep stirring continuously for about a minute. Add 1 cup of water and bring the gravy to boil. Now add the fried paneer cubes to it. Mix well and simmer for 5 minutes on a low flame. Now add the fresh cream and garnish with chopped coriander leaves. Serve this delicious dhaba style handi Paneer with rotis.

पनीर हांडी [ढाबा स्टाइल]
सामग्री:
200gms
पनीर (क्यूब्स में काट)
½ कप दही (फेंटा हुआ)
1 प्याज (कटा हुआ)
2 टमाटर (कटे हुऐ)
3 हरी मिर्च (कटी हुई)
2 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
½
छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1
छोटा चम्मच धनिया पाउडर
1
छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
1
तेज पत्ता
1
बड़ा चम्मच ताजा क्रीम
2
चम्मच हरा धनिया (कटा हुआ)
2 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

एक पैन में 1 बड़ा चम्मच तेल गरम करें और उसमें  मध्यम आंच पर पनीर के टुकड़े 2-3 मिनट के लिए सुनहरा होने तक भून ले. बाद में पनीर निकाल कर उसी तेल में 1 और बड़ा चम्मच तेल डालें. और अब तेल में तेज पत्ता डालकर 2 मिनट के लिए भून ले.जब वह हो जाए तब उसमें कटी प्याज डाल कर भूरा होने तक पकाएं. फिर अदरक - लहसुन पेस्ट और हरी मिर्च डाल कर दो मिनट फ्राई करें . उसके बाद कटे टमाटर , स्वाद के अनुसार नमक , लाल मिर्च पाउडर , हल्दी पाउडर , धनिया पाउडर , गरम मसाला , काली मिर्च पाउडर डाल कर मध्यम आंच पर पकाएं. जब मसाला भुन जाए तब उसमें फेंटी हुई दही डालें और मसाले को लगातार चलाते रहें. फिर 1कप पानी डालें और ग्रेवी को उबालें . फिर फ्राई किया हुआ पनीर डालें और मसाले के साथ मिलाएं . आंच को धीमा कर दें और 5 मिनट के लिए पकाएं . जब पनीर तैयार हो जाए तो आंच से उतार कर उसमें ताजी क्रीम डालकर मिलाएं और हरा धनिया छिड़के और गरमा गरम जीरा राइस या रोटी के साथ परोसे.


Wednesday 26 March 2014

Salt and Pepper Paneer

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Salt Pepper Paneer
Ingredients:
1 tbsp Refined oil
1 cup chopped spring onion bulbs
½ tbsp chopped coriander
½ cup green capsicum chopped
1 tbsp finely minced garlic
1 tbsp finely minced ginger
1 tbsp light soy sauce
½ tsp brown sugar
for the Cottage cheese [Paneer]
400 gms Cottage cheese [paneer]
4 tbsp corn flour
½ tsp freshly cracked black pepper
Salt to taste
Refined Oil for frying

Method:
Cut cottage cheese (paneer) into 1 inch cubes. Place the cottage cheese (paneer) cubes in a large bowl. Sprinkle corn flour, salt and pepper. Gently toss till the cottage cheese (paneer) pieces are very well coated. In a fry pan heat the oil, make sure oil is hot. Add cottage cheese cubes a few at a time. Fry the cottage cheese pieces, flipping them around, so that all sides are golden brown. Drain onto paper towel. Heat 1 tbsp oil in a wok on medium heat. Add chopped spring onion and green capsicum. Sauté on high heat for about 2 minutes, then add ginger and garlic. Cook another 1-2 minutes. Add soy sauce and brown sugar and cook 30 seconds. Add the fried paneer cubes to this. Toss well. Serve salt and pepper paneer with your favorite chilly sauce and garnish with coriander leaves or Spring onion greens.

साल्ट एंड पेपर पनीर
सामग्री:
1
बड़ा चम्मच रिफाइंड तेल
1
कप कटा हुआ हरी प्याज
½ बड़ा चम्मच कटा हुआ धनिया
½
 कप हरी शिमला मिर्च कटा हुआ
1
बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ लहसुन
1
बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ अदरक
1
बड़ा चम्मच सोया सॉस
½ चम्मच ब्राउन शुगर
पनीर के लिए
400
ग्राम पनीर
4
बड़े चम्मच कॉर्न फ्लौर
½ चम्मच ताजी पिसी काली मिर्च पाउडर
तलने के लिए रिफाइंड तेल
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:
एक इंच टुकड़ों में पनीर को काटकर, एक बड़ी कटोरी में रखें. उस पर कॉर्न फ्लौर, नमक और काली मिर्च पाउडर छिड़क कर सावधानी से पनीर के टुकड़ों को  अच्छी तरह से लेपित होने तक उछाले(टॉस).एक कड़ाही(फ्राई पैन) में तेल को गर्म करे. सुनिश्चित करें कि तेल गर्म है और ध्यान से चारों तरफ सुनहरा (गोल्डन ब्राउन ) होने तक पनीर के टुकड़ों को  तेल में डीप फ्राई करे. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए पनीर के टुकड़ों को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये. मीडियम गैस पर एक कड़ाही में 1 टेबल स्पून तेल गरम करे,इस में कटा हुआ हरा प्याज और हरी शिमला मिर्च डाले लगभग 2 मिनट के लिए उच्च गर्मी पर भुन ले, अब इसमें अदरक और लहसुन मिलाले और एक दो मिनट के लिए पकाये ,अब सोया सॉस और ब्राउन शुगर डाले और 30 सेकंड के लिए पकाये अब इस मे तले हुऐ पनीर के टुकड़ों डालकर अच्छी तरह से टॉस करले. हरी प्याज और हरा धनिये से गार्निश करे(सजाये) और अपने पसंदीदा चटनी के साथ साल्ट एंड पेपर पनीर परोसें.