Wednesday, 26 March 2014

Salt and Pepper Paneer

Print Recipe


Salt Pepper Paneer
Ingredients:
1 tbsp Refined oil
1 cup chopped spring onion bulbs
½ tbsp chopped coriander
½ cup green capsicum chopped
1 tbsp finely minced garlic
1 tbsp finely minced ginger
1 tbsp light soy sauce
½ tsp brown sugar
for the Cottage cheese [Paneer]
400 gms Cottage cheese [paneer]
4 tbsp corn flour
½ tsp freshly cracked black pepper
Salt to taste
Refined Oil for frying

Method:
Cut cottage cheese (paneer) into 1 inch cubes. Place the cottage cheese (paneer) cubes in a large bowl. Sprinkle corn flour, salt and pepper. Gently toss till the cottage cheese (paneer) pieces are very well coated. In a fry pan heat the oil, make sure oil is hot. Add cottage cheese cubes a few at a time. Fry the cottage cheese pieces, flipping them around, so that all sides are golden brown. Drain onto paper towel. Heat 1 tbsp oil in a wok on medium heat. Add chopped spring onion and green capsicum. Sauté on high heat for about 2 minutes, then add ginger and garlic. Cook another 1-2 minutes. Add soy sauce and brown sugar and cook 30 seconds. Add the fried paneer cubes to this. Toss well. Serve salt and pepper paneer with your favorite chilly sauce and garnish with coriander leaves or Spring onion greens.

साल्ट एंड पेपर पनीर
सामग्री:
1
बड़ा चम्मच रिफाइंड तेल
1
कप कटा हुआ हरी प्याज
½ बड़ा चम्मच कटा हुआ धनिया
½
 कप हरी शिमला मिर्च कटा हुआ
1
बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ लहसुन
1
बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ अदरक
1
बड़ा चम्मच सोया सॉस
½ चम्मच ब्राउन शुगर
पनीर के लिए
400
ग्राम पनीर
4
बड़े चम्मच कॉर्न फ्लौर
½ चम्मच ताजी पिसी काली मिर्च पाउडर
तलने के लिए रिफाइंड तेल
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:
एक इंच टुकड़ों में पनीर को काटकर, एक बड़ी कटोरी में रखें. उस पर कॉर्न फ्लौर, नमक और काली मिर्च पाउडर छिड़क कर सावधानी से पनीर के टुकड़ों को  अच्छी तरह से लेपित होने तक उछाले(टॉस).एक कड़ाही(फ्राई पैन) में तेल को गर्म करे. सुनिश्चित करें कि तेल गर्म है और ध्यान से चारों तरफ सुनहरा (गोल्डन ब्राउन ) होने तक पनीर के टुकड़ों को  तेल में डीप फ्राई करे. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए पनीर के टुकड़ों को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये. मीडियम गैस पर एक कड़ाही में 1 टेबल स्पून तेल गरम करे,इस में कटा हुआ हरा प्याज और हरी शिमला मिर्च डाले लगभग 2 मिनट के लिए उच्च गर्मी पर भुन ले, अब इसमें अदरक और लहसुन मिलाले और एक दो मिनट के लिए पकाये ,अब सोया सॉस और ब्राउन शुगर डाले और 30 सेकंड के लिए पकाये अब इस मे तले हुऐ पनीर के टुकड़ों डालकर अच्छी तरह से टॉस करले. हरी प्याज और हरा धनिये से गार्निश करे(सजाये) और अपने पसंदीदा चटनी के साथ साल्ट एंड पेपर पनीर परोसें.


No comments:

Post a Comment