Thursday 27 March 2014

Paneer Handi [Dhaba Style]

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Paneer Handi [dhaba style]
Ingredients:
200gms Paneer (cut into cubes)
½ cup Yogurt (beaten)
1 Onion (sliced)
2Tomatoes (finely chopped)
3 Green chillies (chopped)
2 tsp Ginger-garlic paste
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Coriander powder [dhania]
1 tsp Pepper powder
1 tsp Red chilly powder
1 tsp Garam masala powder
1 Bay leaf [tej patta]
1 tbsp Fresh cream
2 tsp Coriander leaves (chopped)
Salt to taste
2 tbsp Oil

Procedure:
Heat 1 tbsp of oil in a pan. Fry the paneer cubes for 2-3 minutes till they turn light brown on medium flame. Remove and keep it aside. Heat 1 tbsp oil in the same pan and season with a bay leaf. Now add the onions and fry for 3-4 minutes till it turns golden brown. Add ginger-garlic paste and green chillies. Fry for about 2 minutes. Then add chopped tomatoes, salt, red chilly powder, turmeric powder, coriander powder, pepper powder, garam masala powder one by one and stir fry for 2-3 minutes on a medium flame. Now add the beaten yogurt to it and keep stirring continuously for about a minute. Add 1 cup of water and bring the gravy to boil. Now add the fried paneer cubes to it. Mix well and simmer for 5 minutes on a low flame. Now add the fresh cream and garnish with chopped coriander leaves. Serve this delicious dhaba style handi Paneer with rotis.

पनीर हांडी [ढाबा स्टाइल]
सामग्री:
200gms
पनीर (क्यूब्स में काट)
½ कप दही (फेंटा हुआ)
1 प्याज (कटा हुआ)
2 टमाटर (कटे हुऐ)
3 हरी मिर्च (कटी हुई)
2 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
½
छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1
छोटा चम्मच धनिया पाउडर
1
छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
1
तेज पत्ता
1
बड़ा चम्मच ताजा क्रीम
2
चम्मच हरा धनिया (कटा हुआ)
2 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

एक पैन में 1 बड़ा चम्मच तेल गरम करें और उसमें  मध्यम आंच पर पनीर के टुकड़े 2-3 मिनट के लिए सुनहरा होने तक भून ले. बाद में पनीर निकाल कर उसी तेल में 1 और बड़ा चम्मच तेल डालें. और अब तेल में तेज पत्ता डालकर 2 मिनट के लिए भून ले.जब वह हो जाए तब उसमें कटी प्याज डाल कर भूरा होने तक पकाएं. फिर अदरक - लहसुन पेस्ट और हरी मिर्च डाल कर दो मिनट फ्राई करें . उसके बाद कटे टमाटर , स्वाद के अनुसार नमक , लाल मिर्च पाउडर , हल्दी पाउडर , धनिया पाउडर , गरम मसाला , काली मिर्च पाउडर डाल कर मध्यम आंच पर पकाएं. जब मसाला भुन जाए तब उसमें फेंटी हुई दही डालें और मसाले को लगातार चलाते रहें. फिर 1कप पानी डालें और ग्रेवी को उबालें . फिर फ्राई किया हुआ पनीर डालें और मसाले के साथ मिलाएं . आंच को धीमा कर दें और 5 मिनट के लिए पकाएं . जब पनीर तैयार हो जाए तो आंच से उतार कर उसमें ताजी क्रीम डालकर मिलाएं और हरा धनिया छिड़के और गरमा गरम जीरा राइस या रोटी के साथ परोसे.


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