Friday 14 March 2014

Chicken Porcupine

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Chicken Porcupine
Ingredients:
250 gms Chicken mince
1 tbsp Garlic (finely chopped)
2 tbsp Carrots (finely chopped)
1 tbsp Spring Onion (finely chopped)
1 tbsp Ginger (finely chopped)
1 tsp Green chillies (finely chopped)
1 tsp Soya sauce
1 tsp Oyster sauce
1 Egg
½ Cup Basmati rice
Oil for greasing
Salt to taste

Method :
Wash and soak the basmati rice for 2 hours. Drain the water and keep aside. Take chicken mince in a bowl and add garlic, carrots, spring onion, ginger, green chillies, soya sauce, oyster sauce, salt to taste and mix well and marinate for ½ hour. Add the beaten egg slowly to adjust the consistency. Try to make 1” ball of the mixture. The mixture won’t be firm so handle carefully. Roll this balls in the drained rice and carefully place them on a greased plate.  Get the steamer ready and steam the balls on high heat for 15 minutes. Once steamed the rice puffs and swells and resembles like a porcupine. Remove carefully on serving plate and serve hot.



चिकन पोरक्युपाईन
सामग्री:
250 ग्राम चिकन कीमा
1 बड़ा चम्मच लहसुन (बारीक कटा हुआ)
2 बड़े चम्मच गाजर (बारीक कटा हुआ)
1 बड़ा चम्मच हरि प्याज (बारीक कटी हुई)
1 बड़ा चम्मच अदरक (बारीक कटा हुआ)
1 छोटा चम्मच हरी मिर्च (बारीक कटी हुई)
1 छोटा चम्मच सोया सॉस
1 छोटा चम्मच ऑइस्टर सॉस
1 अंडा
आधा कप बासमती चावल
चिकनाई के लिए तेल
स्वाद के अनुसार नमक
विधि:
बासमती चावल को धो लें और 2 घंटे के लिए पानी में भिगोएँ. 2 घंटे बाद पानी निकाल दें और अलग रख दें. एक कटोरी में चिकन कीमा ले और उस में लहसुन, गाजर, हरि प्याज, अदरक, हरी मिर्च, सोया सॉस, ऑइस्टर सॉस, नमक स्वाद के अनुसार डाल दे और मिश्रण अच्छी तरह से  मिलाले और आधा घंटे के लिए मेरिनेट कर ले. अंडे को फेंटना और धीरे धीरे मिश्रण मे मिलाइए.मिश्रण के 1"इंच बॉल बनाने की कोशिश करें. मिश्रण सख़्त नहीं होगा इसलिए सावधानी बरते. सावधानी से चावल में इन बॉल को लपेट ले, और ध्यान से एक थाली को हलका तेल लगा के उस पर उन्हें रख दें. स्टीमर(भाप पात्र) को तैयार कर के सभी बॉल को 15 मिनट के लिए तेज ऑच पर भाप से पकाले. एक बार चावल पक जाये और फूल जाये तो वह बॉल पोरक्युपाईन (साही) जैसा लगने लगता है. सावधानी से थाली पर निकालें और गरमा गरम परोसे.

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