Print Recipe
Sugar free
Shrikhand
Ingredients:
500 gms Fresh Curd
1 pinch Saffron
[Kesar]
1 tbsp Milk
4 Cardamoms
6 Pistachios
(soaked in water)
5 Almonds (soaked
in water)
Sugar substitute
powder/Liquid
Method:
Pour the fresh curd in a muslin cloth and tie it up. Hang the cloth for
3 hours and squeeze all the water from it. Put saffron in 1 tbsp of warm milk
and leave it aside .Peel the cardamom and pound the seed pods and make a fine
powder. Peel the pistachios and almonds and slice them. In a bowl take the curd
and to that add the cardamom powder, saffron dissolved in milk, sliced almonds
and pistachios(Save some chopped almonds and pistachios for garnishing) and
sugar substitute. Mix well. Adjust sugar substitute according to your taste.
Refrigerate the shrikhand for1-2 hours. Garnish with sliced almonds and
pistachios and serve.
शुगर फ्री श्रीखण्ड
सामग्री:
500 ग्राम ताजा दही
1 चुटकी केसर
1 बड़ा चम्मच दूध
4 इलायची
6 पिस्ता (पानी में भिगोये हुये)
5 बादाम (पानी में भिगोये हुये)
शुगर फ्री पाउडर/
500 ग्राम ताजा दही
1 चुटकी केसर
1 बड़ा चम्मच दूध
4 इलायची
6 पिस्ता (पानी में भिगोये हुये)
5 बादाम (पानी में भिगोये हुये)
शुगर फ्री पाउडर/
एक मलमल के कपड़े में ताजा दही डालकर इसे बाँध ले. 3 घंटे के लिए कपड़े में इसे लटका कर रखे और उसके बाद इसमें से पानी निचोड़ ले. 1 चम्मच हलके से गर्म दूध में केसर डालकर इसे अलग रख दें.इलायची को छिलकर उसकी महीन पाउडर बना लेना. पिस्ता और बादाम को छील कर उन्हे पतला काट ले.एक कटोरी में दही ले के उसमे इलायची पाउडर, दुध मे मिला हुआ केसर, कटा हुआ बादाम ,पिस्ता ( सजावट के लिये कुछ कटा हुआ बादाम और पिस्ता बचाये) और शुगर फ्री पाउडर अच्छी तरह से मिलाएं. अपने स्वाद के अनुसार शुगर फ्री पाउडर एडजस्ट करें. श्रीखण्ड को 1-2 घंटे के लिये ठंडा
कर ले.कटे हुये बादाम और पिस्ता के साथ सजाये और ठंडा परोसे.
No comments:
Post a Comment