Sunday 23 March 2014

White Chicken

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White Chicken
Ingredients:
500 gms Chicken (medium pieces)
2 tsp Ginger Garlic paste
2 Onion
3 Cardamoms [elaichi]
1 tsp Cumin powder [jeera]
5 Black pepper
4 cloves [lavang]
4 Green Chillies
1” Inch Cinnamon [dalchini]
1½ Cup Curd (beaten)
¼ Cup Cashew nut(soaked in water)
1 tbsp chopped Coriander leaves
2 tbsp Ghee/Refined oil
Salt to taste

Method:
Grind the onion and green chillies to a fine paste. Grind the soaked cashew nuts to a very fine paste and keep aside. Heat 2 tbsp ghee in a cooker and add cardamom, cloves, black pepper and cinnamon and let it splutter; now add the onion paste and sauté for 5-6 minutes. Add the ginger garlic paste and chicken pieces and sauté till the chicken changes colour. Now add cumin powder and salt as per taste, cook for 2 minutes and add 1 cup of water. Pressure cook the chicken. When done remove the lid and add ground cashew paste. Cook for 2 minutes and add the beaten curd and stir well. Cook till the curry comes to a boil. Remove from heat and garnish with chopped coriander leaves. Serve hot with Jeera Rice.

वाइट चिकन
सामग्री:
500
ग्राम चिकन (मध्यम टुकड़े)
2
छोटे चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
2
प्याज
3
इलायची
1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
5 काली मिर्च
4
लौंग
4
हरी मिर्च
1 "
इंच दालचीनी
   
कप दही (फेंटा हुआ)
¼ कप काजू (पानी में भिगो कर)
1
बड़ा चम्मच कटा हुआ हरा धनिया
2
बड़े चम्मच घी / रिफाइंड तेल
स्वाद के अनुसार नमक
विधि:
प्याज और हरी मिर्च को पीस कर उसकी पेस्ट बनाये. काजू को पीस के उसकी बहुत महीन पेस्ट बनाये और अलग रख दें. प्रेशर कुकर में 2 बड़े चम्मच घी को गरम करे.उसमे दालचीनी, लौंग, काली मिरी और इलायची डाले. जब साबुत गरम मसाला भून जाये तो उसमें प्याज और हरी मिर्च की पेस्ट डालकर 5-6 मिनट के लिए भून लें.अब उसमे 2 छोटे चम्मच अदरक लहसुन की पेस्ट और चिकन के टुकड़े डाल कर रंग बदलने तक अच्छी तरह भून लें. अब उसमे जीरा पाउडर और स्वादानुसार नमक डालकर 2 मिनट के लिए पकाये. जब मसाला तेल छोड़ने लगे तो इसमें 1 कप पानी डालकर प्रेशर कुकर में पकाएं. चिकन अच्छी तरह से पकने के बाद इस में काजू की पेस्ट डालकर 2 मिनट के लिए पकाये. अब दही डालकर करी को एक उबाल आने तक पकाएं. आँच से निकालें और हरा धनिये से गार्निश करे(सजाये) और गरमा गरम जीरा राइस या रोटी के साथ परोसे.


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