Saturday, 3 January 2015

Churros

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Churros
Ingredient:
1 Cup Maida (all purpose flour)
2 ½ tbsp Sugar
1 Cup Water
¼ tsp Salt
2 tbsp Vegetable Oil
½ Cup Powdered Sugar
1 tsp Cinnamon powder
Oil for frying

Method:
Combine 1/2 cup powdered sugar with the cinnamon powder in a shallow bowl and set aside. In a small saucepan over medium heat, combine 1 cup water, 2 1/2 tablespoons sugar, salt and 2 tablespoons vegetable oil. Bring the mixture to a boil then remove it from the heat. Stir in the flour, mixing until it forms a ball. Heat vegetable oil in a large, heavy-bottomed fry pan, set over medium-high heat. Transfer the dough to a cloth pastry bag or heavy-duty plastic bag fitted with a large star tip. Pipe the dough over the pot of oil to a length of about 4 inches, then using scissors or a sharp knife, cut it so it releases into the oil. Pipe two to three churros into the oil at a time, frying them until they are golden brown and cooked through. Transfer the churros to the paper towel-lined plate, and then roll them in the cinnamon-sugar mixture. Serve the churros with the warm chocolate sauce.
(हिंदी)
चुर्रोस
सामग्री:
1 कप मैदा
2 ½ बड़ा चम्मच चीनी
1 कप पानी
¼ छोटा चम्मच नमक
2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल
½ कप पाउडर चीनी
1 छोटा चम्मच दालचीनी पाउडर
तलने के लिए तेल
विधि:

एक कटोरी में दालचीनी पाउडर और ½ कप पाउडर चीनी का मिश्रण बना ले और अलग रख दें।मध्यम गर्मी के ऊपर एक छोटे सॉस पैन में, 1 कप पानी, 2 ½ बड़े चम्मच चीनी, नमक और 2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल मिला ले । मिश्रण को उबाले और गर्मी से हटा दें। मैदे को मिश्रण में मिलाएँ और मिश्रण को अच्छी तरह गूंध ले। एक बड़े भारी तली के पैन में तेल मध्यम उच्च के ऊपर गर्म करने रखे। मैदे के मिश्रण को एक बड़े स्टार टिप लगाये हुए कपड़े के पेस्ट्री बैग या भारी प्लास्टिक बैग मे डाले। पेस्ट्री बैग से मैदे के मिश्रण को दबा कर 4 इंच की लंबाई के तुकडे कैंची या एक तेज चाकू का उपयोग कर के तेल के बर्तन मे छोडे। एक समय में तेल में 2-3 चुर्रोस को डाले, वे सुनहरे भूरे रंग के होने तक उन्हें तेल में पकाए। टिश्यू पेपर रखें थाली पर चुर्रोस को निकाले, और फिर दालचीनी-चीनी के मिश्रण में उन्हें रोल करे। चुर्रोस को गर्म चॉकलेट सॉस के साथ परोसें।
(मराठी)
चुर्रोस
साहित्य:
1 कप मैदा
2½ मोठे चमचे साखर
1 कप पाणी
¼ लहान चमचा मीठ
2 मोठे चमचे तेल
½ कप पिठी साखर
1 लहान चमचा दालचिनी पावडर
तळण्यासाठी तेल
कृती:
एक उथळ वाडग्या मध्ये दालचिनी पावडर व ½ कप पिठी साखर एकत्र करा आणि बाजूला ठेवा. मध्यम आचेवर एका लहान खोलगट नॉनस्टिक पॅनमध्ये 1 कप पाणी, 2½ मोठे चमचे  साखर, ¼ लहान चमचा मीठ आणि 2 मोठे चमचे  तेल एकत्र करा. नंतर एक उकळी आणा, गॅस वरुन मिश्रण काढून ठेवा. आता त्यामधे मैदा घालून त्याचा गोळा होईपर्यंत ढवळावे. मध्यम आचे वर एका मोठ्या जड-तळाच्या कढईत तेल गरम करत ठेवा. मैद्याचे मिश्रण एका मोठ्या स्टार टिप लावलेल्या कापडी पेस्ट्री बॅग किंवा जाड प्लास्टिकच्या पिशवीत भरा. पेस्ट्री बॅग मधुन मैद्याचे मिश्रण दाबून 4 इंच लांबीचे तुकडे एक धारदार चाकू किंवा कात्रीचा वापर करून तेलाच्या कढई मध्ये सोडा. एका वेळेला 2-3 चुर्रोस तेला मध्ये घालावे, ते गोल्डन ब्राऊन होईपर्यंत तळावे. टिश्यू पेपर ठेवलेल्या थाळी वर चुर्रोस काढावे आणि दालचिनी- पिठीसाखरेच्या मिश्रणा मध्ये त्यांना घोळवावे. चुर्रोस गरम चॉकलेट सॉस बरोबर सर्व्ह करावे.


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