Wednesday, 12 March 2014

Moong Dal Masala Paratha

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Moong Dal Masala Paratha


Ingredients:
½ Cup Split green gram [Moong dal] (soaked in Water)
2 Cup Wheat Flour [atta]
1 tsp Chilly powder
¼ tsp Asafoetida [hing]
1 tsp Coriander powder [dhania]
½ tsp Garam masala powder
1 tsp Ginger (finely chopped)
¼  tsp Carom seeds [ajwain/ova]
1 tsp cumin seeds [jeera]
2 tbsp chopped coriander leaves
2 tbsp Refined oil
Ghee to apply [clarified butter]
Salt to taste

Method :
Wash split green gram and soak it in water for 2 hours. Remove water and coarsely grind it.Put flour in a bowl along with the grounded split green gram. Now add salt, coriander powder, red chilly powder, ginger, cumin, Asafoetida, Garam masala, chopped coriander leaves, 2 tsp oil and using your hand mix all these ingredients. While kneading the flour use less amount of water and make a soft dough. Cover the dough and leave it aside to rest for 20 minutes. Make 2 inch balls of the dough. Apply dry flour on the balls and flatten them with your palm and using a rolling pin make  7-8 inches  diameter circles.Place the rolled flat bread [paratha] on the flat pan[Tawa], apply ghee on both sides, flip sides. Fry paratha till a good brown colour is visible then repeat this process with the remaining parathas. Serve hot with curd, pickle or chutney.



मूंग की दाल का पराठा
सामग्री:
आधा कप मूंग दाल (पानी में भिगो कर)
2
कप गेहूं का आटा
1
छोटा चम्मच मिर्च पाउडर
¼
छोटा चम्मच हींग
1
छोटा चम्मच धनिया पाउडर
½ छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
1
छोटा चम्मच अदरक (बारीक कटा हुआ)
¼
छोटा चम्मच अजवाइन
1
छोटा चम्मच जीरा
2
बड़े चम्मच कटा हुआ हरा धनिया
2
बड़े चम्मच रिफाइंड तेल
पराठे को लगाने के लिए घी
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:
मूंग की दाल को धोकर 2 घंटे के लिए पानी में भिगो दीजिये. 2 घंटे बाद अतिरिक्त पानी निकाले और दाल को पीस लीजिये. एक बड़े कटोरे में पीसी हुई डाल और गेहूं का आटा मिलाले,अब उस में नमक, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, बारीक कटा अदरक, जीरा, हींग, गरम मसाला, कटा हरा धनिया, 2 बड़े चम्मच तेल मिलाले. अपने हाथों से और पानी की सहायता से नरम आटा गूंध कर तैयार कीजिये. गूंध कर आटे को सैट होने के लिये 20 मिनिट के लिये ढककर रख दीजिये. गुंधे हुऐ आटे से एक 2 इंच गोलाकार के बराबर आटा निकालिये और गोल लोई बनाइये. लोई को सूखे आटे (पराठा) में लपेटिये और चकले पर बेलन की सहायता से गोल 7-8 इंच के व्यास का पराठा बेलिये. बेले गये पराठे को तवे पर डालिये और दोंनों ओर घी लगाकर, पलट कर, अच्छी तरह से ब्राउन रंग आने तक सेकिये. सारे पराठे इसी तरह सेक कर तैयार कर लीजिये. गरमा गरम मूंग दाल पराठे को दही, अचार या चटनी के साथ परोसिये और खाइये.


Tuesday, 11 March 2014

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