Monday, 19 May 2014

Kung Pao Chicken

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Kung Pao Chicken
Ingredients:
500 gms Boneless Chicken (small cubes)
8 dried chillies
2 stalk Spring onions
2 tbsp Szechuan peppercorn (teppal/triphal)
3 tbsp roasted peanuts
Salt to taste
Oil for frying
Marinade
½ Egg (beaten)
1 tbsp Soya sauce
1 tsp rice wine
1 tbsp corn flour
Sauce
1 tsp Sugar
1 ½ tbsp Soya sauce
1 tbsp Rice wine
½ tbsp vinegar
1 tbsp Tomato ketchup
1 tbsp Cornstarch solution
2 tbsp Water
½ tbsp Sesame oil
1 tsp Ginger (finely chopped)
1 tbsp Garlic (finely chopped)

Method:
In a bowl take chicken cubes and add egg, soya sauce, rice wine, corn flour and salt as per taste and marinate for 1 hour. In a bowl add soya sauce, rice wine, vinegar, tomato ketchup, sesame oil, water and sugar and keep the sauce mixture aside. Heat oil in a wok and fry the chicken cubes until they are golden brown. Remove on paper towel to drain excess oil and set aside. Take 1 tbsp oil in wok and fry the dry chillies, spring onion and Szechuan peppercorns till fragrant. Add chopped ginger and garlic and stir fry for 2 minutes. Now add the sauce mixture and stir fry. Add the corn flour solution and mix well. Add the roasted peanuts and Chicken cubes and toss to mix well. Serve hot with Rice.

कुंग पाओ चिकन
सामग्री:
500
ग्राम बोनलेस चिकन (छोटे क्यूब्स)
8
सूखे मिर्च
2
डंठल हरी प्याज
2
बड़े चम्मच शेजवान पेपर कॉर्न (त्रिफल)
3
बड़े चम्मच भुना हुआ मूंगफली
स्वाद के अनुसार नमक
तलने के लिए तेल
मैरिनेड के लिए
½
अंडा (फेंटा हुआ)
1
बड़ा चम्मच सोया सॉस
1
चम्मच चावल की वाइन
1
बड़ा चम्मच कॉर्न फ्लौर
सॉस के लिए
1
छोटा चम्मच चीनी
1 ½
बड़ा चम्मच सोया सॉस
1
बड़ा चम्मच चावल की वाइन
½
बड़ा चम्मच सिरका
1
बड़ा चम्मच टोमैटो केचप
1
बड़ा चम्मच कोर्नस्टार्च का घोल
2
बड़े चम्मच पानी
½
बड़ा चम्मच तिल का तेल
1
छोटा चम्मच अदरक (बारीक कटा हुआ)
1
बड़ा चम्मच लहसुन (बारीक कटा हुआ)
विधि:
एक कटोरी में चिकन के टुकड़ों, अंडा, सोया सॉस, चावल की वाइन ,कॉर्न फ्लौर और स्वादानुसार नमक डालकर मिश्रण को 1 घंटे के लिए मैरिनेट करे. एक कटोरी में सोया सॉस, चावल की वाइन, सिरका, टमाटर केचप, तिल का तेल, पानी और चीनी डालकर सॉस का मिश्रण अलग रखें. एक कड़ाही में तेल गर्म करे और चिकन के टुकड़ों सुनहरे भूरे रंग के होने तक तेल में फ्राई करे. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए चिकन को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये. कड़ाही में 1 बड़ा चम्मच तेल ले और सूखी मिर्च, हरी प्याज और शेजवान पेपर कॉर्न सुगन्धित होने तक भून ले. कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर और 2 मिनट के लिए भून ले. अब सॉस का मिश्रण डालकर भून ले. कोर्नस्टार्च का घोल डालकर मिश्रण को अच्छी तरह से मिलाये. भुनी हुई मूंगफली और चिकन मिलाये और मिश्रण अच्छी तरह से टॉस कर ले और चावल के साथ परोसें.

Sunday, 18 May 2014

Tandoori Pomfret

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Tandoori Pomfret
Ingredients:
1 Pomfret (medium)
1 tsp Lemon juice
2 tsp Yogurt
1 tsp Gram flour
1 tsp Kashmiri Red chilly powder
1 tsp Coriander powder
¼ tsp Cumin powder [jeera]
¼ tsp Turmeric powder
1 Pinch Carom Seeds [ajwain]
1 tsp Ginger garlic paste
¼ tsp Garam masala powder
3 Sprigs Coriander Leaves
Salt to taste
1 tsp Butter for basting

Method:
Make incisions on the pomfret and rub the salt and lemon juice all over. Set aside for 15 minutes. Mix together yogurt, red chilly powder, coriander powder, turmeric powder, carom seeds, cumin powder, garam masala powder, gram flour and ginger garlic paste. Rub the mixture over the fish and leave to marinate for about one hour in a refrigerator. Preheat the oven to 180ºC/350ºF. Thread the fish onto skewers and cook in the preheated oven or in a moderately hot tandoor for about eight to ten minutes. Baste with melted butter and cook for another three minutes. Garnish with coriander leaves and serve hot with lemon wedges. 

तंदूरी पॉम्फ्रेट
1 पॉम्फ्रेट (मध्यम)
1 छोटा चम्मच नींबू का रस
2 छोटे चम्मच दही
1 छोटा चम्मच बेसन
1 छोटा चम्मच कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर
1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
¼ छोटा चम्मच जीरा पाउडर
¼ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 चुटकी अजवाइन
1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
¼ छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
3 टहनियों हरा धनिया
स्वाद के अनुसार नमक
बेस्टिंग के लिए 1 चम्मच मक्खन
विधि:
पॉम्फ्रेट पर चीरे लगाये और सब जगह उसपर नमक और नींबू का रस रगड़ें. 15 मिनट के लिए अलग सेट करें. दही, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, अजवाइन, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर, बेसन और अदरक लहसुन का पेस्ट एक साथ मिलाएं. मछली के ऊपर मिश्रण रगड़ें और एक घंटे के लिए मैरिनेट करने के लिए छोड़ दें. 180 डिग्री सेल्सीयस /350 डिग्री फ़ारेनहाइट पर पहले से ओवन गरम कर ले. कबाब की सीख़ पर मछली को लगा कर ले और आठ से दस मिनट के लिए ओवन में या एक गरम तंदूर में पकाएं. मक्खन के साथ ब्रश करे और दुबारा तीन मिनट के लिए पकाएं. हरा धनिया और नींबू के तूकडों के साथ सजाये और गरमा गरम परोसें.