Thursday, 5 June 2014

Pomfret Fish Curry

Print Recipe

Pomfret Fish curry
(C.K.P Style)
Ingredients:
1 pomfret  (medium)
1 cup grated coconut
1 tbsp ginger garlic paste
1 tbsp tamarind pulp
3 tsp Red chilly powder
½ tsp turmeric powder
4 Garlic cloves (crushed)
3 tbsp oil
Salt to taste

Method:
Clean and wash the fish. Apply salt, ginger garlic paste, tamarind pulp, red chilly powder, turmeric powder and mix well and keep aside. Grind the grated coconut to a smooth paste using some water. Heat oil in a wok or kadhai to that add crushed garlic. Sauté the garlic till light brown. Then add the Fish along with marinade. Sauté the fish in oil for 2 to 3 minutes. Add ½ cup water to the fish and stir well. Let it simmer for 2 minutes and then add the smooth coconut paste. Adjust water and Salt as per taste and consistency. Bring it to a boil and garnish with coriander leaves and serve with steam rice.
पॉम्फ्रेट फिश करी
सामग्री:
1 पॉम्फ्रेट (मध्यम)
1 कप कसा हुआ नारियल
1 बड़ा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
1 बड़ा चम्मच इमली का गूदा
3 छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
4 लहसुन की कलियां (कुचली हुई)
3 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:
मछली को साफ कर के धो लो. मछली को नमक, अदरक लहसुन का पेस्ट, इमली का गूदा, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर मिलाकर अच्छी तरह से मिक्स कर ले और अलग रख दें. कसा हुआ नारियल कुछ पानी का उपयोग कर के पीस कर एक महीन पेस्ट बना ले. एक कड़ाही में तेल गर्म करें और उसमे कुचला हुआ लहसुन डालिए. हल्के भूरे रंग का लहसुन होने तक भुनिये. अब मसाले के साथ मछली को मिलाए. 2 से 3 मिनट के लिए तेल में मछली को फ्राई कीजिए. मछली मे आधा कप पानी डालें और अच्छी तरह से मिलाये. 2 मिनट के लिए गर्म करे और उसके बाद नारियल की महीन पेस्ट मिलाये. स्वाद और संगति के अनुसार पानी और नमक को एडजस्ट करें. करी मे उबाल लाये और धनिया पत्तियों के साथ सजाये और गरमा गरम चावल के साथ परोसे.


Wednesday, 21 May 2014

Fish Paturi

Print Recipe
Fish Paturi
Ingredients:
500 gms Fish Fillet (Bhetki/Basa)
2 tbsp Black mustard seeds soaked in warm water
1 tbsp White mustard seeds soaked in warm water
½ Coconut (Fresh)
4 Green Chillies
1 tsp Turmeric Powder
1 tsp fresh juice of lime
1 tsp Sugar
Salt to taste
1 tbsp Mustard Oil
8-10 green chillies (optional)
1 Full size Banana Leaf
Thread for wrapping

Method:
Wash and dry the Fish fillet, cut into 8 to 10 pieces, keep aside. In a Blender add Mustard seeds, coconut, greens chillies and a pinch of salt. Blend it into a smooth paste by adding little water. Now add sugar, turmeric powder and lime juice to it. Dip the Fish pieces into the marinade. Keep aside for 2 hours in refrigerator. Mix mustard oil after removing from the refrigerator. Now cut the Banana Leaf into 8 inches square. Place a piece of Fish at the center and add some marinade on it. Place one green chilly on top of it. Fold the leaf from each side and make it a square parcel and tie with thread. Wrap rest of the fish pieces and make a parcel for each of them. Now heat water in a steamer. Steam the parcels for 10 minutes. Remove from steamer, discard the threads and Serve piping hot with steamed rice.
फिश पातुरी
500 ग्राम मछली का फ़िले (भेटकी / बासा)
2 बड़े चम्मच सरसों (राई) के दाने (गर्म पानी में भिगोये हुये)
1 बड़ा चम्मच सफेद सरसों के दाने (गर्म पानी में भिगोये हुये)
½ नारियल (ताजा कसा हुआ)
4 हरी मिर्च
1 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 बड़ा चम्मच नींबू का ताजा रस
1 छोटा चम्मच चीनी
स्वाद के अनुसार नमक
1 बड़ा चम्मच सरसों का तेल
8-10 हरी मिर्च (ऑप्शनल )
1 केले का पत्ता
लपेटने के लिए धागा

विधि:

मछली को धोकर और साफ करके  8 से 10 टुकड़ों में काट कर, अलग रख दें. मिक्सर में सरसों के दाने, नारियल, हरी मिर्च और नमक की एक चुटकी डालकर और थोड़ा पानी मिलाकर महीन पेस्ट बना लें. अब उसमे चीनी, हल्दी पाउडर और नीबू का रस मिलाएं. मैरिनेट में मछली के टुकड़ों को डुबाये. फ्रिज में 2 घंटे के लिए अलग रख दें. फ्रिज से निकालने के बाद सरसों का तेल मिलाएं. अब 8 इंच चौकोर में केले का पत्ता काट लिजिये. केंद्र में मछली का एक टुकड़ा रखें और उस पर कुछ मैरिनेट का मिश्रण रखे. ऊपर एक हरी मिर्च रखें. हर तरफ से पत्ते को मोड़े और एक चौकोर पार्सल बना ले और धागे के साथ बाँध ले. मछली के बाकी टुकड़ों को भी पत्ते से लपेट कर प्रत्येक का अलग पार्सल बना ले. अब एक स्टीमर में पानी गर्म कर ले. 10 मिनट के लिए पार्सल भाप पर पकाये, स्टीमर से निकालें और धागे को निकाल दे और चावल के साथ गरमा गरम परोसें.

Monday, 19 May 2014

Kung Pao Chicken

Print Recipe

Kung Pao Chicken
Ingredients:
500 gms Boneless Chicken (small cubes)
8 dried chillies
2 stalk Spring onions
2 tbsp Szechuan peppercorn (teppal/triphal)
3 tbsp roasted peanuts
Salt to taste
Oil for frying
Marinade
½ Egg (beaten)
1 tbsp Soya sauce
1 tsp rice wine
1 tbsp corn flour
Sauce
1 tsp Sugar
1 ½ tbsp Soya sauce
1 tbsp Rice wine
½ tbsp vinegar
1 tbsp Tomato ketchup
1 tbsp Cornstarch solution
2 tbsp Water
½ tbsp Sesame oil
1 tsp Ginger (finely chopped)
1 tbsp Garlic (finely chopped)

Method:
In a bowl take chicken cubes and add egg, soya sauce, rice wine, corn flour and salt as per taste and marinate for 1 hour. In a bowl add soya sauce, rice wine, vinegar, tomato ketchup, sesame oil, water and sugar and keep the sauce mixture aside. Heat oil in a wok and fry the chicken cubes until they are golden brown. Remove on paper towel to drain excess oil and set aside. Take 1 tbsp oil in wok and fry the dry chillies, spring onion and Szechuan peppercorns till fragrant. Add chopped ginger and garlic and stir fry for 2 minutes. Now add the sauce mixture and stir fry. Add the corn flour solution and mix well. Add the roasted peanuts and Chicken cubes and toss to mix well. Serve hot with Rice.

कुंग पाओ चिकन
सामग्री:
500
ग्राम बोनलेस चिकन (छोटे क्यूब्स)
8
सूखे मिर्च
2
डंठल हरी प्याज
2
बड़े चम्मच शेजवान पेपर कॉर्न (त्रिफल)
3
बड़े चम्मच भुना हुआ मूंगफली
स्वाद के अनुसार नमक
तलने के लिए तेल
मैरिनेड के लिए
½
अंडा (फेंटा हुआ)
1
बड़ा चम्मच सोया सॉस
1
चम्मच चावल की वाइन
1
बड़ा चम्मच कॉर्न फ्लौर
सॉस के लिए
1
छोटा चम्मच चीनी
1 ½
बड़ा चम्मच सोया सॉस
1
बड़ा चम्मच चावल की वाइन
½
बड़ा चम्मच सिरका
1
बड़ा चम्मच टोमैटो केचप
1
बड़ा चम्मच कोर्नस्टार्च का घोल
2
बड़े चम्मच पानी
½
बड़ा चम्मच तिल का तेल
1
छोटा चम्मच अदरक (बारीक कटा हुआ)
1
बड़ा चम्मच लहसुन (बारीक कटा हुआ)
विधि:
एक कटोरी में चिकन के टुकड़ों, अंडा, सोया सॉस, चावल की वाइन ,कॉर्न फ्लौर और स्वादानुसार नमक डालकर मिश्रण को 1 घंटे के लिए मैरिनेट करे. एक कटोरी में सोया सॉस, चावल की वाइन, सिरका, टमाटर केचप, तिल का तेल, पानी और चीनी डालकर सॉस का मिश्रण अलग रखें. एक कड़ाही में तेल गर्म करे और चिकन के टुकड़ों सुनहरे भूरे रंग के होने तक तेल में फ्राई करे. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए चिकन को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये. कड़ाही में 1 बड़ा चम्मच तेल ले और सूखी मिर्च, हरी प्याज और शेजवान पेपर कॉर्न सुगन्धित होने तक भून ले. कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर और 2 मिनट के लिए भून ले. अब सॉस का मिश्रण डालकर भून ले. कोर्नस्टार्च का घोल डालकर मिश्रण को अच्छी तरह से मिलाये. भुनी हुई मूंगफली और चिकन मिलाये और मिश्रण अच्छी तरह से टॉस कर ले और चावल के साथ परोसें.