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Pomfret Fish curry
(C.K.P Style)
Ingredients:
1 pomfret (medium)
1 cup grated
coconut
1 tbsp ginger
garlic paste
1 tbsp tamarind
pulp
3 tsp Red chilly
powder
½ tsp turmeric
powder
4 Garlic cloves
(crushed)
3 tbsp oil
Salt to taste
Method:
Clean
and wash the fish. Apply salt, ginger garlic paste, tamarind pulp, red chilly
powder, turmeric powder and mix well and keep aside. Grind the grated coconut
to a smooth paste using some water. Heat oil in a wok or kadhai to that add
crushed garlic. Sauté the garlic till light brown. Then add the Fish along with
marinade. Sauté the fish in oil for 2 to 3 minutes. Add ½ cup water to the fish
and stir well. Let it simmer for 2 minutes and then add the smooth coconut
paste. Adjust water and Salt as per taste and consistency. Bring it to a boil
and garnish with coriander leaves and serve with steam rice.
पॉम्फ्रेट फिश करी
सामग्री:
1
पॉम्फ्रेट (मध्यम)
1
कप कसा हुआ नारियल
1
बड़ा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
1
बड़ा चम्मच इमली का गूदा
3
छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
4 लहसुन की कलियां (कुचली हुई)
3
बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक
विधि:
मछली को साफ कर के धो लो.
मछली
को नमक, अदरक लहसुन का पेस्ट, इमली का गूदा, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर मिलाकर अच्छी
तरह से मिक्स कर ले और अलग रख दें. कसा हुआ
नारियल
कुछ
पानी
का
उपयोग
कर
के
पीस
कर
एक
महीन
पेस्ट
बना
ले.
एक
कड़ाही
में
तेल
गर्म
करें
और
उसमे
कुचला
हुआ
लहसुन
डालिए.
हल्के
भूरे
रंग
का
लहसुन
होने
तक
भुनिये.
अब
मसाले के साथ मछली को मिलाए. 2 से 3 मिनट के लिए तेल में मछली
को फ्राई कीजिए. मछली मे आधा कप पानी डालें और अच्छी तरह से मिलाये.
2
मिनट के लिए गर्म करे और उसके बाद नारियल की महीन पेस्ट मिलाये. स्वाद
और संगति के अनुसार पानी और नमक को एडजस्ट करें. करी मे
उबाल
लाये
और
धनिया
पत्तियों के साथ सजाये और गरमा गरम चावल के साथ परोसे.