Tuesday, 25 March 2014

Sugar free Shrikhand

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Sugar free Shrikhand
Ingredients:
500 gms Fresh Curd
1 pinch Saffron [Kesar]
1 tbsp Milk
4 Cardamoms
6 Pistachios (soaked in water)
5 Almonds (soaked in water)
Sugar substitute powder/Liquid

Method:
Pour the fresh curd in a muslin cloth and tie it up. Hang the cloth for 3 hours and squeeze all the water from it. Put saffron in 1 tbsp of warm milk and leave it aside .Peel the cardamom and pound the seed pods and make a fine powder. Peel the pistachios and almonds and slice them. In a bowl take the curd and to that add the cardamom powder, saffron dissolved in milk, sliced almonds and pistachios(Save some chopped almonds and pistachios for garnishing) and sugar substitute. Mix well. Adjust sugar substitute according to your taste. Refrigerate the shrikhand for1-2 hours. Garnish with sliced almonds and pistachios and serve.

शुगर फ्री श्रीखण्ड
सामग्री:
500
ग्राम ताजा दही
1
चुटकी केसर
1
बड़ा चम्मच दूध
4
इलायची
6
पिस्ता (पानी में भिगोये हुये)
5
बादाम (पानी में भिगोये हुये)
शुगर फ्री पाउडर/

एक मलमल के कपड़े में ताजा दही डालकर इसे बाँध ले. 3 घंटे के लिए कपड़े में इसे लटका कर रखे और उसके बाद इसमें से पानी निचोड़ ले. 1 चम्मच हलके से गर्म दूध में केसर डालकर इसे अलग रख दें.इलायची को छिलकर उसकी महीन पाउडर बना लेना. पिस्ता और बादाम को छील कर उन्हे पतला काट ले.एक कटोरी में दही ले के उसमे इलायची पाउडर, दुध मे मिला हुआ केसर, कटा हुआ बादाम ,पिस्ता ( सजावट के लिये कुछ कटा हुआ बादाम और पिस्ता बचाये) और शुगर फ्री पाउडर अच्छी तरह से मिलाएं. अपने स्वाद के अनुसार शुगर फ्री पाउडर एडजस्ट करें. श्रीखण्ड को 1-2 घंटे के लिये ठंडा कर ले.कटे हुये बादाम और पिस्ता के साथ सजाये और ठंडा परोसे.

Sunday, 23 March 2014

White Chicken

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White Chicken
Ingredients:
500 gms Chicken (medium pieces)
2 tsp Ginger Garlic paste
2 Onion
3 Cardamoms [elaichi]
1 tsp Cumin powder [jeera]
5 Black pepper
4 cloves [lavang]
4 Green Chillies
1” Inch Cinnamon [dalchini]
1½ Cup Curd (beaten)
¼ Cup Cashew nut(soaked in water)
1 tbsp chopped Coriander leaves
2 tbsp Ghee/Refined oil
Salt to taste

Method:
Grind the onion and green chillies to a fine paste. Grind the soaked cashew nuts to a very fine paste and keep aside. Heat 2 tbsp ghee in a cooker and add cardamom, cloves, black pepper and cinnamon and let it splutter; now add the onion paste and sauté for 5-6 minutes. Add the ginger garlic paste and chicken pieces and sauté till the chicken changes colour. Now add cumin powder and salt as per taste, cook for 2 minutes and add 1 cup of water. Pressure cook the chicken. When done remove the lid and add ground cashew paste. Cook for 2 minutes and add the beaten curd and stir well. Cook till the curry comes to a boil. Remove from heat and garnish with chopped coriander leaves. Serve hot with Jeera Rice.

वाइट चिकन
सामग्री:
500
ग्राम चिकन (मध्यम टुकड़े)
2
छोटे चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
2
प्याज
3
इलायची
1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
5 काली मिर्च
4
लौंग
4
हरी मिर्च
1 "
इंच दालचीनी
   
कप दही (फेंटा हुआ)
¼ कप काजू (पानी में भिगो कर)
1
बड़ा चम्मच कटा हुआ हरा धनिया
2
बड़े चम्मच घी / रिफाइंड तेल
स्वाद के अनुसार नमक
विधि:
प्याज और हरी मिर्च को पीस कर उसकी पेस्ट बनाये. काजू को पीस के उसकी बहुत महीन पेस्ट बनाये और अलग रख दें. प्रेशर कुकर में 2 बड़े चम्मच घी को गरम करे.उसमे दालचीनी, लौंग, काली मिरी और इलायची डाले. जब साबुत गरम मसाला भून जाये तो उसमें प्याज और हरी मिर्च की पेस्ट डालकर 5-6 मिनट के लिए भून लें.अब उसमे 2 छोटे चम्मच अदरक लहसुन की पेस्ट और चिकन के टुकड़े डाल कर रंग बदलने तक अच्छी तरह भून लें. अब उसमे जीरा पाउडर और स्वादानुसार नमक डालकर 2 मिनट के लिए पकाये. जब मसाला तेल छोड़ने लगे तो इसमें 1 कप पानी डालकर प्रेशर कुकर में पकाएं. चिकन अच्छी तरह से पकने के बाद इस में काजू की पेस्ट डालकर 2 मिनट के लिए पकाये. अब दही डालकर करी को एक उबाल आने तक पकाएं. आँच से निकालें और हरा धनिये से गार्निश करे(सजाये) और गरमा गरम जीरा राइस या रोटी के साथ परोसे.


Kurkurit Bhendi

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Crispy Okra
½ kg Okra
2 tbsp Gram flour
1 tbsp Rice flour
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Chilly powder
1 tsp Coriander Powder
2 tsp Cumin powder
1 tsp Chat masala (Ready made)
1 tsp lime juice
Oil for frying
Salt to taste
Method:
Wash and wipe the okra. Cut the top and bottom ends. Cut the okra in half, then cut halve into 3 long strips. That means 6 long strips of each okra. In a bowl put the okra strips, to that add gram flour, rice flour, turmeric powder, chilly powder, coriander powder, cumin powder and lime juice. Mix well. See that okra gets coated with the flour and spices. Heat oil in a fry pan and deep fry the okra till they are crisp. Drain onto paper towel to remove excess oil. Sprinkle chat masala on the fried okra and serve hot.