Tuesday, 8 April 2014

Magazi Chicken

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Magazi Chicken

Ingredients:
250 gms Boneless Chicken
1 tbsp Ginger garlic paste
½ tsp Soya sauce
½ tsp pepper powder
1 Egg(beaten)
1 Cup Melon seeds [Charmagaz]
Salt to taste
Oil for frying

Method:
Cut the chicken in 2 inch strips. In a bowl add the chicken cubes, soya sauce, ginger garlic paste, black pepper powder and salt to taste. Mix well and marinate for ½ hour in refrigerator. Coarsely grind the melon seeds. In a bowl beat the egg. Heat oil in a deep pan. Take each chicken piece dip it in the egg wash and roll into the melon seeds and fry on medium heat till it is golden in colour. Remove on paper towel to drain excess oil. Serve hot with Mayonnaise.

मगजी चिकन
सामग्री:
250
ग्राम बोनलेस चिकन
1
बड़ा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
½ चम्मच सोया सॉस
½ चम्मच काली मिर्च पाउडर
1
अंडा (फेंटा हुआ)
1
कप तरबूज के बीज [चार मगज]
स्वाद के अनुसार नमक
तलने के लिए तेल

विधि:
चिकन को दो इंच के लंबे आकार में काटें. एक कटोरी में चिकन के टुकड़े, सोया सॉस, अदरक लहसुन का पेस्ट, काली मिर्च पाउडर और नमक स्वादानुसार डालकर मिश्रण तैयार कर लें. फ्रिज में  ½  घंटे के लिए चिकन को मैरिनेट करे. तरबूज के बीज को खुरदरा पीस कर रखें. एक कटोरी में फेंटा हुआ अंडा रखें. एक फ्राइंग पैन में तेल गरम करें. प्रत्येक चिकन के टुकड़े को अंडे के घोल में डिप करे और सावधानी से तरबूज के बीज में चिकन के टुकड़े को लपेट ले, और सुनहरा होने तक मध्यम आंच पर फ्राई कर लीजिये. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए चिकन को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये और मेयोनेज़ के साथ गरमा गरम परोसे.


Chicken Tikka

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Chicken Tikka
Ingredients:
250 gms Boneless Chicken
1 tbsp Fresh Lime juice
2 tsp Red Chilly powder (deggi)
3 tbsp Yogurt
1 tsp Green chilly paste
2 tbsp Ginger garlic paste
½ tsp Black pepper powder
½ tsp Cumin powder
1 tbsp Mustard Oil
1 tsp Garam masala
1 tsp Chaat masala
Salt to taste
Butter & Oil for basting

 Method:
Cut the chicken in 2 inch cubes. In a bowl add the chicken cubes, ginger garlic paste, green chilly paste, lime juice, yogurt, cumin powder, red chilly powder, mustard oil, garam masala, black pepper powder and salt as per taste and mix well. Marinate the chicken for 2- 3 hours in refrigerator. Pre heat the oven to 200 degrees Celsius. Arrange the marinated chicken pieces on skewer and bake the chicken in an oven at 180 degrees Celsius for 20- 25 minutes. Brush it with refined oil and butter mixture and put back in oven till it gets light golden colour. Take out in a platter apply clarified butter and sprinkle chaat masala on top and serve with coriander mint chutney, slice onion and lemon wedges.

चिकन टिक्का
सामग्री:
250 ग्राम बोनलेस चिकन
1
बड़ा चम्मच ताजा नीबू का रस
2
छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर (देग्गी मिर्च)
3
बड़े चम्मच दही (टंगा हुआ)
1
छोटा चम्मच हरी मिर्च का पेस्ट
2
बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
½ चम्मच काली मिर्च पाउडर
½ चम्मच जीरा पाउडर
1
बड़ा चम्मच सरसों का तेल
1
छोटा चम्मच गरम मसाला
1
छोटा चम्मच चाट मसाला
स्वाद के अनुसार नमक
बास्टिंग के लिए मक्खन और तेल
विधि:
चिकन को दो इंच के टुकड़ों में काटें. एक कटोरी में चिकन के टुकड़े, अदरक लहसुन का पेस्ट, हरी मिर्च का पेस्ट, नींबू का रस, दही, जीरा पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, सरसों का तेल, गरम मसाला, काली मिर्च पाउडर और नमक स्वादानुसार डालकर मिश्रण तैयार कर लें. फ्रिज में 2-3 घंटे के लिए चिकन को मैरिनेट करे. पहले से 200 डिग्री सेल्सियस पर ओवन गर्म करें. कबाब की सीख़ पर मैरिनेट की हुइ चिकन के टुकड़े लगायें और उन्हें 180 डिग्री सेल्सियस पर 20 - 25 मिनट के लिये ओवन में सेंक लेना. रिफाइंड तेल और मक्खन के मिश्रण से ब्रश करे और दुबारा इसे हल्के सुनहरे रंग का होने तक ओवन में वापस डालकर पकाये. एक थाली में कबाब को नीकाल कर मक्खन ब्रश करे और और उस पर चाट मसाला छिड़के और धनिया पुदीना की चटनी, कटें हुये प्याज और नींबू  के साथ गरमा गरम परोसे.