Wednesday 16 April 2014

Raw Mango Rice

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Raw Mango Rice
Ingredients:
3 cups plain steamed rice
1 Raw Mango (grated)
2 dried red chillies
1 tsp mustard seeds
½ tsp Asafoetida
¼ tsp Fenugreek seeds
2 tsp split Black gram [urad dal]
2 tsp Bengal gram [chana dal]
1 Sprig Fresh Curry leaves
½ tsp Turmeric powder
1 tbsp Peanuts (optional)
4 tbsp Fresh Coconut (grated, optional)
2 tbsp Oil
Salt to taste

Method:
Mix the grated raw mango in precooked steam rice and keep it aside. Now heat oil in a pan on medium high flame and add mustard seeds, when it splutters, add asafoetida , curry leaves , turmeric , Bengal gram, split Black gram, red chillies, green chillies ,fenugreek seeds and peanuts and sauté for a minute till lentils cook, add mixture of raw mango and cooked  rice ,salt to taste and mix well. Sauté for 2- 3 minutes. Now add the grated coconut and mix. Garnish with coriander leaves and enjoy the rice with papadum.

मँगो राइस
3 कप पके हुए चावल
1
कच्चा आम (कसा हुआ)
2
सूखी लाल मिर्च
1
छोटा चम्मच राई
½ छोटा चम्मच हींग
¼
छोटा चम्मच मेथी के बीज
2
चम्मच उड़द की दाल
2
चम्मच चने की दाल
1 टहनी ताजा कडी पत्ते
½
छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1
बड़ा चम्मच मूंगफली (ऑप्शनल)
4
बड़े चम्मच ताजा नारियल (कसा हुआ, ऑप्शनल)
2
बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:
पूर्व पके हुए चावल में कसा हुआ कच्चा आम मिलाएं और एक तरफ रख दें. एक पैन में तेल मध्यम आंच पर गरम करे और उसमे राई डाले, राई को हल्का सा भूनिये बाद मे उसमे, हींग ,कडी पत्ता, हल्दी, चने की दाल, उड़द की दाल, लाल मिर्च, हरी मिर्च, मेथी के दाने और मूंगफली मिलाकर दाल पकने तक हल्का सा भून लीजिये. अब उसमे पके हुए चावल और कसा हुआ कच्चा आम का मिश्रण मिलायें. स्वाद के अनुसार नमक मिलाकर चावलों को अच्छी तरह मिक्स कीजिये. 2-3 मिनट के लिए पकाने के बाद कसा हुआ नारियल मिलायें. हरा धनिया से सजाये और पापड़ के साथ मँगो राइस का आनंद लें.


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Monday 14 April 2014

Rajasthani Mirchi Vada - Jalapeno Poppers

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Rajasthani Mirchi Vada
Ingredients:
7-8 Big Green Chillies [ Mirchi]
4 Potatoes (boiled)
1 green chilly (finely chopped)
1 tbsp Coriander Leaves (finely chopped)
1 tsp Red chilly powder
1 tsp coriander powder
¼ tsp Asafoetida [Hing]
½ tsp chaat Masala
1 tsp Roasted Aniseeds [saunf]
2 cups Gram flour [besan]
Salt to taste
Oil to deep fry

Method:
For filling,
Mash the boiled potatoes in a bowl. To that add chopped green chilly , coriander leaves, ½ tsp red chilly powder, coriander powder ,  Asafoetida , salt as per taste , chaat Masala and roasted ground  aniseeds , and mix well to make a mixture.
For Batter,
In a bowl, add 2 cups gram flour, salt as per taste, ½ tsp red chilly powder and water.  Mix well, to prepare a thick batter. Beat and keep aside for 5-10 minutes.
Now scoop out the seeds from the chillies and slit them lengthwise and fill them with the potato filling. Now dip the chillies in the batter so they get coated evenly on all sides. Deep fry them till they turn golden in colour. Remove on paper towel to drain excess oil. Serve Mirchi Vada with chutney of your choice.

राजस्थानी मिर्ची वडा
सामग्री:
7-8
बड़ी हरी मिर्च
4
आलू (उबले हुये)
1
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई)
1
बड़ा चम्मच हरा धनिया (बारीक कटा हुआ)
1
छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1
छोटा चम्मच धनिया पाउडर
¼
छोटा चम्मच हींग
½ छोटा चम्मच चाट मसाला
1
छोटा चम्मच भुनी हुई सौंफ
2
कप बेसन
स्वाद के अनुसार नमक
तलने के लिए तेल
विधि:
भरने के लिए:
एक कटोरी में उबले आलू मैश कर ले.अब उस में कटी हुई हरी मिर्च, हरा धनिया, आधा चम्मच लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हींग, स्वादानुसार नमक, चाट मसाला और भुन के पीसा हुआ सौंफ डालकर एक मिश्रण बनाने के लिए अच्छी तरह से मिलाएं.
घोल के लिए:
एक कटोरी में, 2 कप बेसन, स्वादानुसार नमक, आधा चम्मच लाल मिर्च पाउडर और पानी डालकर एक गाढ़ा घोल तैयार करने के लिए, अच्छी तरह से मिलाएं. फेंट कर 5-10 मिनट के लिए अलग रख दें. मिर्च से बीज निकालकर और लंबाई में मिर्च को काटा कर उसमे आलू का मिश्रण भर दें. अब मिर्च को बेसन के घोल मे डुबाकर सभी ओर समान रूप से लेपित कर के गरम तेल मे डीप फ्राई करे. अतिरिक्त तेल निकालने के लिए मिर्ची वडे को टिशू पेपर रखे प्लेट में निकाल लीजिये. गरमा गरम मिर्ची वडा तैयार है. मिर्ची वडे को अपने मन पसन्द चटनी के साथ परोसिये और खाइये.