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Raw Mango Rice
Ingredients:
3 cups plain steamed rice
3 cups plain steamed rice
1 Raw Mango (grated)
2 dried red chillies
1 tsp mustard seeds
½ tsp Asafoetida
2 dried red chillies
1 tsp mustard seeds
½ tsp Asafoetida
¼ tsp Fenugreek
seeds
2 tsp split Black gram [urad dal]
2 tsp Bengal gram [chana dal]
1 Sprig Fresh Curry leaves
½ tsp Turmeric powder
1 tbsp Peanuts (optional)
2 tsp split Black gram [urad dal]
2 tsp Bengal gram [chana dal]
1 Sprig Fresh Curry leaves
½ tsp Turmeric powder
1 tbsp Peanuts (optional)
4 tbsp Fresh
Coconut (grated, optional)
2 tbsp Oil
Salt to taste
Salt to taste
Method:
Mix the grated raw mango in precooked steam rice and keep it aside. Now heat oil in a pan on medium high flame and add mustard seeds, when it splutters, add asafoetida , curry leaves , turmeric , Bengal gram, split Black gram, red chillies, green chillies ,fenugreek seeds and peanuts and sauté for a minute till lentils cook, add mixture of raw mango and cooked rice ,salt to taste and mix well. Sauté for 2- 3 minutes. Now add the grated coconut and mix. Garnish with coriander leaves and enjoy the rice with papadum.
Mix the grated raw mango in precooked steam rice and keep it aside. Now heat oil in a pan on medium high flame and add mustard seeds, when it splutters, add asafoetida , curry leaves , turmeric , Bengal gram, split Black gram, red chillies, green chillies ,fenugreek seeds and peanuts and sauté for a minute till lentils cook, add mixture of raw mango and cooked rice ,salt to taste and mix well. Sauté for 2- 3 minutes. Now add the grated coconut and mix. Garnish with coriander leaves and enjoy the rice with papadum.
मँगो राइस
3 कप पके हुए चावल
1 कच्चा आम (कसा हुआ)
2 सूखी लाल मिर्च
1 छोटा चम्मच राई
½ छोटा चम्मच हींग
¼ छोटा चम्मच मेथी के बीज
2 चम्मच उड़द की दाल
2 चम्मच चने की दाल
1 कच्चा आम (कसा हुआ)
2 सूखी लाल मिर्च
1 छोटा चम्मच राई
½ छोटा चम्मच हींग
¼ छोटा चम्मच मेथी के बीज
2 चम्मच उड़द की दाल
2 चम्मच चने की दाल
1 टहनी ताजा कडी पत्ते
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 बड़ा चम्मच मूंगफली (ऑप्शनल)
4 बड़े चम्मच ताजा नारियल (कसा हुआ, ऑप्शनल)
2 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 बड़ा चम्मच मूंगफली (ऑप्शनल)
4 बड़े चम्मच ताजा नारियल (कसा हुआ, ऑप्शनल)
2 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक
विधि:
पूर्व पके हुए चावल में कसा हुआ कच्चा आम मिलाएं और एक तरफ रख दें. एक पैन में तेल मध्यम आंच पर गरम करे और उसमे राई डाले, राई को हल्का सा भूनिये बाद मे उसमे, हींग ,कडी पत्ता, हल्दी, चने की दाल, उड़द की दाल, लाल मिर्च, हरी मिर्च, मेथी के दाने और मूंगफली मिलाकर दाल पकने तक हल्का सा भून लीजिये. अब उसमे पके हुए चावल और कसा हुआ कच्चा आम का मिश्रण मिलायें. स्वाद के अनुसार नमक मिलाकर चावलों को अच्छी तरह मिक्स कीजिये. 2-3 मिनट के लिए पकाने के बाद कसा हुआ नारियल मिलायें. हरा धनिया से सजाये और
पापड़ के साथ मँगो राइस का आनंद लें.
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