Saturday 13 December 2014

Gajar Ka Halwa

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Gajar Ka Halwa
(Carrot Dessert)

Ingredients:
1 Kg Gajar [Red Carrots]
250 gm Sugar
200 gm Mawa [thickened milk*]
1 tbsp Ghee [clarified butter]
2-3 tbsp pistachio & Cashew nuts (chopped)
1 tsp Cardamom powder
½ Cup Milk

Method:

Wash and peel the carrots. Grate them and keep aside. (Do not grate the carrots very fine or your halva will turn mushy) Dry roast the mawa in a pan on medium flame for 5 minutes and keep aside in a bowl. Now add grated carrots, milk and sugar to the same pan and stir frequently, till the carrots are done and the mixture is thicker and most of the liquid has evaporated. Now add ghee and keep stirring until the halva turns a slightly deeper red in colour and no liquid is visible at the bottom of the pan. Now add the mawa and stir well till it blends into the mixture. Add the cardamom powder along with chopped dry nuts and stir well.  Take the pan of heat and allow it to cool. Gajar halwa tastes best when served slightly warm. *(Whole milk thickened by heating in a open iron pan)


गाजर का हलवा
सामग्री:
1 किलो गाजर [लाल गाजर]
250 ग्राम चीनी
200 ग्राम मावा
1 बड़ा चम्मच घी
2-3 बड़े चम्मच पिस्ता और काजू (कटे हुए)
1 छोटा चम्मच इलायची पाउडर
½ कप दूध

विधि:

गाजर को धो कर छील कर कद्दूकस कर लीजिये। (गाजर को बारीक कद्दूकस न करें इसे आप का हलवा पिलपिला हो जाएगा) मावा को एक कढाई में डाल कर धीमी आंच पर 5 मिनट के लिए भून लीजिये। भुना हुआ मावा एक अलग बर्तन में डाल कर रख लीजिये। कद्दूकस किये हुये गाजर को कढाई में डाल कर गैस पर रखिये, दूध और चीनी डालकर मिला दीजिये, थोडी थोडी देर में चलाते रहीये, गाजर का मिश्रण गाढा होने तक उसे हर दो मिनिट के बाद चलाते रहैं, सारा गाजर का रस सुखने तक गाजर को पका लीजिये। अब घी डालकर लगातार चलाते रहीये जबतक हलवे का रंग थोड़ा गहरा लाल हो जाता है, और कोई तरल पदार्थ पैन के तल पर दिखाई नही देता है। अब मावा डालकर मिश्रण को अच्छी तरह से चलते रहिये। अब पीसी हुई इलाइची, काजू और पिस्ता मिला दीजिये, लगातार चलाते हुए 5 मिनट तक भूने। गैस बंद कर दे। गाजर का हलवा तैयार।

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