Wednesday 24 December 2014

Tomato Garlic Chutney

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Tomato Garlic Chutney
Ingredients:
2 Tomatoes (chopped)
10-12 Garlic pods (chopped)
4-5 Red Chillies
¼ tsp Mustard seeds [Rai]
1 Sprig of Curry leaves
¼ tsp Asafoetida [Hing]
¼ tsp Turmeric powder
½ -1 tsp Vinegar or Lime juice
2 tbsp Oil
Salt as per taste
Method:
Heat oil in a pan; add garlic and then mustard seeds. When the mustard seeds splutter add curry leaves, red chillies, asafoetida, turmeric powder and sauté for a minute. Now add tomatoes and salt as per taste and cook till the tomatoes are well done and soft. Remove from heat and cool the mixture. Ones the mixture is cooled add vinegar and grind it to a fine paste. Remove in an air tight container and store in refrigerator.

टमाटर लहसुन की चटनी
सामग्री:
2 टमाटर (कटे हुये)
10-12 लहसुन कली (कटी हुई)
4-5 लाल मिर्च
¼ छोटा चम्मच सरसों के बीज [राई]
1 टहनी कडी पत्ता
¼ छोटा चम्मच हींग
¼ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
½ -1 छोटा चम्मच सिरका या नीबू का रस
2 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

विधि:

एक पैन में तेल गरम करें; लहसुन और उसके बाद सरसों के बीज डाले। जब राई तड तड ने लगे तो उसमे कडी पत्ते, लाल मिर्च, हींग और हल्दी पाउडर डालकर एक मिनट के लिए भुन ले। अब टमाटर और स्वाद के अनुसार नमक मिलाएँ और टमाटर अच्छी तरह से नरम होने तक पकाएं। चूल्हे से निकालें और मिश्रण को ठंडा कर ले। मिश्रण ठंडा हो जाये तो उसमें सिरका डालकर उसकी एक महीन पेस्ट बना ले। एक एयर टाइट कंटेनर में निकालें और फ्रिज में स्टोर कर ले।


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