Friday 19 December 2014

Sweet & Green Chutney

Print Recipe

Chutneys Sweet & Green
Ingredients for Sweet Chutney:
½ Cup Tamarind (deseeded and soaked for 1 hour)
½ Cup Dates (deseeded and soaked for 2 hours)
½ Cup Jaggery (grated)
½ tsp Cumin [jeera] Powder
Salt as per taste
Ingredients for Green Chutney:
1 ½ cup fresh coriander leaves (chopped)
4-5 green chilly (or as per Taste)
1-2 Garlic pods - optional
1 or 2 tsp lemon juice
Salt as per taste
 Method for Sweet Chutney:
Put all ingredients in a mixer jar and grind them to a fine paste using sufficient water. Remove the mixture and strain it in a pan, heat the mixture on low medium flame and bring it to a boil. Cool the chutney and store. (Can be stored for a week in refrigerator)
Method for Green Chutney:
Put all ingredients in a mixer jar and grind them to a fine paste using minimum water. Remove the mixture and store in refrigerator. (Can be stored for a week in refrigerator)
चटनियां मीठी और हरी
 मीठे चटनी के लिए सामग्री:
½ कप इमली (बीज निकाल दें और 1 घंटे के लिए पानी में भिगो कर)
½ कप खजूर (बीज निकाल दें और 2 घंटे के लिए पानी में भिगो कर)
½ कप गुड़ (कसा हुआ)
½ छोटा चम्मच जीरा पाउडर
स्वाद के अनुसार नमक
मीठे चटनी के लिए विधि:
एक मिक्सर जार में सभी सामग्री डालकर और पर्याप्त पानी का उपयोग करके इसकी महीन पेस्ट बनाये। मिश्रण को निकालकर एक पैन में छान ले, अब मिश्रण को मध्यम आंच पर एक उबाल आने तक गर्म करे। अब चटनी को ठंडा करे और जार में भर लें (एक सप्ताह के लिए चटनी फ्रिज में ख़राब नहीं होती है)
हरी चटनी के लिए सामग्री:
1½ कप ताजा हरा धनिया (कटा हुआ)
4-5 हरी मिर्च (या स्वाद के अनुसार)
1-2 लहसुन कली - ऑप्शनल
1 या 2 छोटा चम्मच नींबू का रस
स्वाद के अनुसार नमक
हरी चटनी के लिए विधि:
एक मिक्सर जार में सभी सामग्री डालकर और कम से कम पानी का उपयोग करके इसकी महीन पेस्ट बनाये। मिश्रण को निकालें और जार में भर लें (एक सप्ताह के लिए चटनी फ्रिज में ख़राब नहीं होती है)

No comments:

Post a Comment