Monday, 7 April 2014

Malai Kabab

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Malai Kabab
Ingredients:
250 gms Boneless Chicken
2 tbsp Grated Cheese
3 tbsp Fresh cream
3 tbsp Yogurt
1 tbsp Onion paste
2 tbsp Ginger garlic paste
½ tsp Black pepper powder
¼ tsp Nutmeg powder
¼ tsp Cardamom powder
1 tbsp Mustard Oil
1 tsp Garam masala
Salt to taste
Butter & Oil for basting

Method:
Cut the chicken in 2 inch cubes. In a bowl add the chicken cubes, ginger garlic paste, onion paste, yogurt, fresh cream, cheese, mustard oil, garam masala, black pepper powder, nutmeg powder, cardamom powder and salt as per taste and mix well. Marinate the chicken for 2- 3 hours in refrigerator. Pre heat the oven to 200 degrees Celsius. Arrange the marinated chicken pieces on skewer and bake the chicken in an oven at 200 degrees Celsius for 20- 25 minutes. Brush it with refined oil and cooking butter mixture and put back in oven till it gets light golden colour. Take out in a platter apply clarified butter and serve with slice onion and lemon wedges.

मलाई कबाब
सामग्री:
250
ग्राम बोनलेस चिकन
2 बड़े चम्मच कसा हुआ चीज़
3
बड़े चम्मच ताजा क्रीम
3
बड़े चम्मच दही(टंगा हुआ)
1
बड़ा चम्मच प्याज का पेस्ट
2
बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
आधा चम्मच काली मिर्च पाउडर
¼
चम्मच जायफल पाउडर
¼
चम्मच इलायची पाउडर
1
बड़ा चम्मच सरसों का तेल
1
छोटा चम्मच गरम मसाला
स्वाद के अनुसार नमक

बास्टिंग के लिए मक्खन और तेल

विधि:
चिकन को दो इंच के टुकड़ों में काटें. एक कटोरी में चिकन के टुकड़े, अदरक लहसुन का पेस्ट, प्याज का पेस्ट, दही, ताजा क्रीम, चीज़, सरसों का तेल, गरम मसाला, काली मिर्च पाउडर, जायफल पाउडर, इलायची पाउडर और नमक स्वादानुसार डालकर मिश्रण तैयार कर लें. फ्रिज में 2-3 घंटे के लिए चिकन को मैरिनेट करे. पहले से 200 डिग्री सेल्सियस पर ओवन गर्म करें. कबाब की सीख़ पर मैरिनेट की हुइ चिकन के टुकड़े लगायें और उन्हें 200 डिग्री सेल्सियस पर 20 - 25 मिनट के लिये ओवन में सेंक लेना. रिफाइंड तेल और मक्खन के मिश्रण से ब्रश करे और दुबारा इसे हल्के सुनहरे रंग का होने तक ओवन में वापस डालकर पकाये. एक थाली में कबाब को नीकाल कर मक्खन ब्रश करे और कटें हुये प्याज और नींबू  के साथ गरमा गरम परोसे.


Saturday, 5 April 2014

Valache Birdhe [Field Beans Curry]

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Bhirde [Field Bean Curry]
Ingredients:
1 cup Field beans [Vaal] (approx 1 1/2 cup sprouted field beans)
2 medium onions (finely chopped)
1 tsp Cumin [jeera]
¼ tsp Asafoetida [hing]
1 sprig curry leaves
4-5 Garlic cloves (crushed)
1 cup fresh grated coconut
2-3 tsp red chilly powder
1/2 tsp turmeric powder
1 tbsp Jaggery (grated)
3 Garcinia indica [kokum]/ ½ raw mango small
3 tbsp oil
Salt to taste

Preparation: Soak field beans in the water for 10-12 hours. Drain and keep them in a strainer for 18-20 hours. Keep them in a warm place till they have 3/4" long sprouts. Now put all the sprouted field beans in the water for 1/2 an hour so that the upper skin will float. Remove the skin from all the beans.
Method:
Heat oil in a wok and add crushed garlic. Sauté for a minute and add ½ tsp cumin seeds .After they splutter add Asafoetida and curry leaves. Now add chopped onion and sauté till onion turns translucent. Add the sprouted field beans, turmeric powder and red chilly powder and stir. Add 1½ - 1¾ cup of water. Cover the wok with a tight lid and let it cook for 25-30 minutes or till the beans are cooked. In a mixer add the grated coconut and ½ tsp cumin and grind to a smooth paste with the help of little water. Add the ground coconut and salt as per taste and cook the gravy for another 3-4 minutes. Add grated Jaggery and kokum. Cover wok with a lid and let it cook for 7-8 minutes. Garnish with coriander leaves and serve hot.

बिरडे
सामग्री:
1
कप वाल (लगभग कप अंकुरित)
2
माध्यम प्याज (बारीक कटा हुआ)
1
छोटा चम्मच जीरा
¼
छोटा चम्मच हींग
1
टहनी करी पत्ते
4-5
लहसुन कलियां (कुचल)
1
कप ताजा नारियल (कसा हुआ)
2-3
छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
½
छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1
बड़ा चम्मच गुड़ (कसा हुआ)
3
कोकम  / ½ छोटा कच्चा आम
3
बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक

तैयारी: 10-12 घंटे के लिए पानी में वाल भिगोएँ. छान के 18-20 घंटे के लिए एक छलनी में उन्हें रखें. फलियों को एक गर्म स्थान पर रखें जबतक वे अंकुरित हो जायें. ऊपरी छिलके निकालने के लिए अंकुरित फलियों को 1/2 घंटे के लिए पानी में डालकर रखें. छिलके निकालने के लिए आसान हो जाएगा. सभी फलियों से छिलके निकालें.

विधि:
एक कड़ाही में तेल गरम करें और उसमे लहसुन डालें. एक मिनट के लिए भुने और आधा छोटा चम्मच जीरा डालें. तडतडाने के बाद हींग और कडी पत्ता डालें. अब उसमे कटा हुआ प्याज डालें और प्याज को अच्छी तरह से भुने. अंकुरित वाल, हल्दी पाउडर और लाल मिर्च पाउडर डालकर उसे अच्छी तरह से मिलायें. पानी कप - 1¾  डाले.अब कढाई को ढक्कन लगाकर 25-30 मिनट के लिए पकाये. मिक्सर में थोड़े पानी की मदद से कसे हुये नारियल और आधा छोटा चम्मच जीरा की एक पेस्ट बनाये. स्वाद के अनुसार नमक और पिसे नारियल की पेस्ट डालकर 3-4 मिनट के लिए ग्रेवी पकाये. अब कसा हुआ गुड़ और कोकम डालें. कढाई को ढक्कन लगाकर 7-8 मिनट के लिए पकाये. अब धनिया पत्तियों के साथ सजाये और  गरमा गरम चावल के साथ परोसे.