Monday 7 April 2014

Malai Kabab

Print Recipe


Malai Kabab
Ingredients:
250 gms Boneless Chicken
2 tbsp Grated Cheese
3 tbsp Fresh cream
3 tbsp Yogurt
1 tbsp Onion paste
2 tbsp Ginger garlic paste
½ tsp Black pepper powder
¼ tsp Nutmeg powder
¼ tsp Cardamom powder
1 tbsp Mustard Oil
1 tsp Garam masala
Salt to taste
Butter & Oil for basting

Method:
Cut the chicken in 2 inch cubes. In a bowl add the chicken cubes, ginger garlic paste, onion paste, yogurt, fresh cream, cheese, mustard oil, garam masala, black pepper powder, nutmeg powder, cardamom powder and salt as per taste and mix well. Marinate the chicken for 2- 3 hours in refrigerator. Pre heat the oven to 200 degrees Celsius. Arrange the marinated chicken pieces on skewer and bake the chicken in an oven at 200 degrees Celsius for 20- 25 minutes. Brush it with refined oil and cooking butter mixture and put back in oven till it gets light golden colour. Take out in a platter apply clarified butter and serve with slice onion and lemon wedges.

मलाई कबाब
सामग्री:
250
ग्राम बोनलेस चिकन
2 बड़े चम्मच कसा हुआ चीज़
3
बड़े चम्मच ताजा क्रीम
3
बड़े चम्मच दही(टंगा हुआ)
1
बड़ा चम्मच प्याज का पेस्ट
2
बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
आधा चम्मच काली मिर्च पाउडर
¼
चम्मच जायफल पाउडर
¼
चम्मच इलायची पाउडर
1
बड़ा चम्मच सरसों का तेल
1
छोटा चम्मच गरम मसाला
स्वाद के अनुसार नमक

बास्टिंग के लिए मक्खन और तेल

विधि:
चिकन को दो इंच के टुकड़ों में काटें. एक कटोरी में चिकन के टुकड़े, अदरक लहसुन का पेस्ट, प्याज का पेस्ट, दही, ताजा क्रीम, चीज़, सरसों का तेल, गरम मसाला, काली मिर्च पाउडर, जायफल पाउडर, इलायची पाउडर और नमक स्वादानुसार डालकर मिश्रण तैयार कर लें. फ्रिज में 2-3 घंटे के लिए चिकन को मैरिनेट करे. पहले से 200 डिग्री सेल्सियस पर ओवन गर्म करें. कबाब की सीख़ पर मैरिनेट की हुइ चिकन के टुकड़े लगायें और उन्हें 200 डिग्री सेल्सियस पर 20 - 25 मिनट के लिये ओवन में सेंक लेना. रिफाइंड तेल और मक्खन के मिश्रण से ब्रश करे और दुबारा इसे हल्के सुनहरे रंग का होने तक ओवन में वापस डालकर पकाये. एक थाली में कबाब को नीकाल कर मक्खन ब्रश करे और कटें हुये प्याज और नींबू  के साथ गरमा गरम परोसे.


No comments:

Post a Comment