Mutton Clear Soup
Ingredients:
250 gram Mutton
Bones
1 Medium Onion
(finely chopped)
1 Bay leaf
2-3 Cloves
6-8 Black Pepper
2 tsp Ginger Garlic
Paste
Pinch of Turmeric
Powder
½ tsp Red Chilly
Powder
¼ tsp Black Pepper
Powder
1 tbsp Lemon Juice
Few Coriander
Leaves
1 tbsp Pure Ghee [Clarified
butter]
Salt to taste
Method:
Wash the bones properly and keep aside. Heat ghee in a pressure cooker,
to that add black pepper corns, cloves and bay leaf. When they splutter, add onion. Sauté onion
till it turns translucent. Now add ginger-garlic paste and Sauté over medium
flame. Add turmeric powder, red chilly powder; add the mutton bones and sauté
for 2-3 minutes. Add 2-3 cup of water and salt as per taste. Mix well and pressure
cook. (1 whistle and 15 minutes simmer on slow flame). Turn off the heat and
wait for the pressure to release on its own. Sieve the soup in serving bowl.
Adjust salt as per taste and add lemon juice. Sprinkle pepper powder and
garnish with coriander leaves. Serve hot.
मटन का शोरबा
सामग्री:
250 ग्राम मटन हड्डी
1 मध्यम प्याज (बारीक कटा हुआ)
1 तेज पत्ता
2-3 लौंग
6-8 काली मिर्च
2 छोटे चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
हल्दी पाउडर की चुटकी
½ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
¼ छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर
1 बड़ा चम्मच नींबू का रस
कुछ हरा धनिया
1 बड़ा चम्मच शुद्ध घी [कई मक्खन]
नमक स्वाद अनुसार
विधि:
ठीक से हड्डियों को धो लें और
अलग रख दें। एक प्रेशर कुकर में घी गरम करे।उसमे काली मिर्च,
लौंग और तेज पत्ता डाल दे। जब वह तड तड ने लगे तो उसमें कटी प्याज डाल कर
भूरा होने तक पकाएं। फिर अदरक - लहसुन पेस्ट डाल कर मध्यम आँच पर दो मिनट फ्राई करें।
हल्दी
पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और मटन की हड्डियों को डालकर 2-3 मिनट के लिए भून लें।
2-3
कप पानी और स्वाद के अनुसार नमक के मिलाकर अच्छी तरह मिलाले और प्रेशर कुकर में पकाएं
।(1 सीटी और 15 मिनट धीमी आंच पर)। आंच बंद करें और अपने दम पर दबाव
रिहा होने तक प्रतीक्षा करें। परोसने वाली कटोरी मे शोरबे को छान लें।
स्वाद
के अनुसार नमक ठीक करें और नींबू का रस मिलाये। काली मिर्च पाउडर छिड़क कर और
हरा धनिये के साथ गार्निश करे और गरमा गरम परोसें।