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Punjabi
Rajma
Ingredients:
1 ½ Cup Red kidney beans [Rajma] (over
night soaked in water)
2 Onions (chopped)
1” inch Ginger (chopped)
7 Garlic cloves (chopped)
2 tsp Red chilly powder
1 tsp Coriander powder
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Cumin powder
3 Tomatoes (chopped)
1 tsp Garam masala
1 tbsp Coriander Leaves (chopped)
2 Bay leaves
3 tbsp Oil
Salt to taste
Method:
Pressure cook the kidney
beans with 4-5 cups of water till they are perfectly cooked and soft. Heat oil
in a heavy bottom deep pan. Add bay leaves and onions and sauté till onion
changes colour to golden. Now add chopped ginger and garlic and continue to
sauté for a minute. Add red chilly powder, coriander powder, turmeric powder,
cumin powder and stir. Add tomatoes and salt and cook till tomatoes are cooked
and oil starts leaving the masala. Add kidney beans along with the liquid and mix.
Cook on low heat for 15 minute stirring in between. Adjust salt and add garam
masala powder. Cook for 5 minutes. Garnish with coriander leaves and serve hot
with steamed rice.
सामग्री:
1 ½ कप राजमा (रात भर पानी में भिगो कर)
2 प्याज (कटे हुये)
1 " इंच अदरक (कटा हुआ)
7 लहसुन कलियां (कटी हुई)
2 छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
3 टमाटर (कटे हुये)
1 छोटा चम्मच गरम मसाला
1 बड़ा चम्मच हरा धनिया (कटा हुआ)
2 तेज पत्ते
3 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक
1 ½ कप राजमा (रात भर पानी में भिगो कर)
2 प्याज (कटे हुये)
1 " इंच अदरक (कटा हुआ)
7 लहसुन कलियां (कटी हुई)
2 छोटे चम्मच लाल मिर्च पाउडर
1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
3 टमाटर (कटे हुये)
1 छोटा चम्मच गरम मसाला
1 बड़ा चम्मच हरा धनिया (कटा हुआ)
2 तेज पत्ते
3 बड़े चम्मच तेल
स्वाद के अनुसार नमक
प्रेशर कुकर में 4-5 कप पानी के साथ राजमा को पूरी तरह से नरम होने तक पकाये. एक भारी तल वाले गहरे पैन में तेल गरम करें. उसमे तेज पत्ता और प्याज डालकर प्याज सुनहरा होने तक भुने. अब उसमे कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर और एक मिनट के लिए भुन ले. अब लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर और जीरा पाउडर डालकर चम्मच से हिला ये. अब टमाटर और नमक डालें और तबतक पकाये जब तक टमाटर पक कर मसाला तेल छोड़ने शुरू कर दे. पके हुये राजमा और पानी को मिश्रण मे मिला दे. 15 मिनट के लिए कम आंच पर पकाये और बीच बीच में हिला ये. नमक को एडजस्ट करें और गरम मसाला पाउडर डालें. 5 मिनट के लिए और पकाये. अब धनिया पत्तियों के साथ सजाये करें और गरमा गरम चावल के साथ परोसे.
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